Proč (a jak) svěřit zaměstnancům moc?

Ilustrační snímek

Delegujete pravomoci na své zaměstnance? Ne? Pak přicházíte o řadu možností, jak zefektivnit nejen vaše podnikání, ale i vlastní život…

Proč svěřit zaměstnancům moc?

Protože jak server Business 2 Community uvádí, zmocnění zaměstnanci mají mnohem větší starost o úspěch společnosti a sdílí s vámi vlastnickou vizi. Navíc nevyžadují přílišnou kontrolu, neboť na podnikatelských nápadech pracují efektivně a s důvtipem a hlavně proto, že je to baví. Jsou tedy loajální, omezují fluktuaci a…. to je oč tu běží.

Studie za studií prokazují, že zaměstnanci pracují raději tam, kde se cítí šťastní a jejich výkon je ceněný. Díky tomu pak nelpí ani tolik na platových nárocích a jsou schopni učinit kompromis spíše než nespokojení zaměstnanci, které ani mzdové pobídky neučiní ve firmě šťastnějšími.

Co z toho vyplývá? Díky zmocnění zaměstnanců budete schopni více vytěžit z vašeho podnikání díky několika loajálním a spokojeným lidem. Získáte také více času pro řešení důležitých věcí díky minimalizaci problémů a samozřejmě také pozitivně ovlivníte vlastní kvalitu života. Tak co, stojí to za to?

Jak svěřit zaměstnancům moc?

Existuje mnoho způsobů, jak převést část zodpovědnosti na zaměstnance. Některé mohou znamenat minoritní změny a některé zásadní rozhodnutí měnící způsob vašich obchodních operací. Zde je jen pár vybraných:

1. Požádejte o radu své zaměstnance, kteří jsou v „přední linii“ a pracují přímo se zákazníky. Oni sami nejlépe vědí, jak (ne)efektivně fungují stávající firemní procesy. Naslouchejte jim. Možná vám sami dají řešení nebo alespoň nápady. Vysvětlete jim, které nápady (ne)lze implementovat a proč.

2. Projevte uznání těm zaměstnancům, jejichž práce nebo návrhy přináší pozitivní změny. Učiňte z nich dobrý příklad pro ostatní a dopřejte jim pocit, že jsou v týmu skutečně cenění.

3. Pokud někdo přijde s novým hodnotným nápadem, nechte jej také implementovat. Nesnažte se příliš vměšovat a figurujte spíše jako poradce.

4. Dejte nejlepším zaměstnancům volnost, aby oni sami rozhodli, kdy a kde chtějí pracovat, pokud je to možné. Nastavte projektům termíny a odpovědnosti, kontrolu však nechte na svých lidech.

-bn-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com