Připravte se na veřejná vystoupení v příštím roce

Ilustrační snímek

Pracujete na svém přednesu jen tehdy, když vás příští týden čeká prezentace? Možná je na čase zařadit mluvení na veřejnosti do seznamu aktivit, ve kterých se hodláte zlepšit. Potřebujete si stanovit cíle, pokud možno specifické. Motivujte se tím, že si je sepíšete. Vaše cíle by měly být smělé, ale ne demotivující, proto buďte realističtí. Spočítejte, kolikrát jste na veřejnosti mluvili letos a pro příští rok toto číslo trochu navyšte. Zamyslete se nad tím, kde můžete promluvit, udělejte si plán alespoň na nejbližší 3 měsíce. Vaše plány se pak snáze stanou realitou a vaše prezentační dovednosti se konečně dostanou na vyšší úroveň. Jediné, co potřebujete, je dobře se připravit, tvrdí web business2community.com.

Abyste si mohli stanovit své cíle v oblasti mluvení na veřejnosti, nejprve si odpovězte na tři základní otázky:

  • Ke komu chcete mluvit?
  • Kde chcete mluvit?
  • Kolikrát chcete v následujícím roce promluvit?

Udělejte z mluvení na veřejnosti svou prioritu a nenaučte se jasně sdělovat své myšlenky. Soustřeďte se na zmenšování mezery mezi tím, kde jste dnes a tím, kam chcete dospět. Seznam příležitostí, kde si můžete mluvení k lidem procvičit, je vaše mapa a zároveň i nástroj. Specifické cíle jsou nezbytným předpokladem pro váš úspěch v této oblasti.

Další kroky

Před každou příležitostí se musíte pečlivě připravit a jasně zformulovat své sdělení. Poté se zamyslete nad tím, jaké publikum vás čeká – možná budete chtít zjistit, jaký je průměrný věk, v jakém odvětví většina z publika pracuje a jaké je jejich vzdělání. Také byste mohli zapracovat na své pověsti řečníka, aktivně budovat svou osobní značku. Nebojte se ani vyhledávat nové příležitosti. Budou nějaké konference, na kterých byste se mohli objevit? Možná byste se na některou z nich skvěle hodili. Také byste mohli promluvit na některé události organizované profesním sdružením, kterého jste členem, nebo na shromáždění absolventů vaší univerzity.

Konkrétní tipy, jak zlepšit vaše veřejné vystupování najdete v rubrice Prezentační dovednosti.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com