Přimějte ředitele, ať obědvá se zaměstnanci

Ilustrační snímek

Proč to bude fungovat? Zaměstnanci, kteří jsou pozváni na oběd s ředitelem firmy, jsou tím vlastně poctěni a odměněni. Je to podobné jako tradiční způsoby projevu uznání, ve skutečnosti to ale dává ještě větší smysl. Nedostanou sice nějaký certifikát nebo medaili, ale získají jedinečnou příležitost dozvědět se něco o společnosti, pro kterou pracují, od klíčového manažera.

Zaměstnanci také mohou u oběda s ředitelem sdělit své názory. Ředitel by si toho měl považovat, jsou to totiž informace z jiného zdroje, než na které je zvyklý. A někdy je dobré vyslechnout si názory někoho, kdo s vámi nepracuje tak často, že by vám začínal být podobný. Mnoho ředitelů si totiž svůj tým sestavuje z lidí, kteří jsou stejní jako on, varuje web management.about.com.

Malé, střední i velké firmy – funguje to všude

V malých firmách je logistika jednodušší. Ředitel si vybere, koho chce na oběd pozvat a pak dotyčného zaměstnance pozve. Pak už stačí vybrat jen vhodnou restauraci, kde bude stůl v tichém koutku, aby si mohli popovídat. Ve velkých společnostech si ředitel vyžádá doporučení od šéfů jednotlivých oddělení. Jeho přímí podřízení mu také mohou dát doporučení. Někdy kandidáty vybírají jednotlivá oddělení. Konkrétního člověka si pak vybere ředitel.

Oběd může být ve firemní jídelně. Mělo by to být tak soukromé, aby si účastníci mohli povídat bez vyrušování, zároveň by ale oběd měl probíhat tak veřejně, aby ostatní v jídelně viděli, co se děje, že obědy s ředitelem opravdu probíhají. Ve skutečně velkých společnostech se u stolu může sejít i více lidí, z každého oddělení jeden. Nebojte se to trochu rozšířit.

Jíst musí každý manažer

Co obědy s ředitelem firmy přinesou? Zlepší zaměstnaneckou morálku. A generálním ředitelem to může jen začít. Ostatní seniorní manažeři se mohou přidat a uspořádat své vlastní obědy, stejně jako střední management. Přínosy budou stejné, jen skupina cílových zaměstnanců bude o trochu menší.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management