Příliš kontroly škodí

Ilustrační snímek

Vadí vám jako zaměstnanci, když vám váš šéf nevěří? Komu by to také nevadilo... To, když vám šéf stále stojí za zády a kontroluje do nejmenších detailů, zda svou práci děláte dobře, není nic příjemného. O to více paradoxní je situace, kdy se zaměstnanec s touto zkušeností sám stává manažerem a začíná se chovat stejně. Často si to ani neuvědomí a je z něj stejný mikromanažer, kterého jako řadový zaměstnanec nesnášel. 

Zkuste si proto spolu s námi položit otázku: Nedusíte své podřízené příliš? Dáváte jim dostatek prostoru pro samostatnou práci? Server fastcompany.com upozornil na následující způsoby, jak poznat, že to s kontrolou svých lidí přeháníte.

1. Čekají jen na vás

Pokud od svých lidí často slýcháte, že postup určitého úkolu blokujete vy, protože všichni čekají na vaše vyjádření nebo schválení, problém bude na vaší straně. Opravdu jsou všechna ta schválení nutná?

2. Nejste spokojeni s výsledky práce

Žádný manažer nemůže být pokaždé zcela spokojen, neměl by však být stále nespokojen. Pokud jste nespokojeni, je to vaše chyba. Vy jste si vybrali lidi do svého týmu a vy je vedete. Dobře se však zamyslete nad tím, zda skutečně nepracují dobře nebo jen nesplňují vaše perfekcionistické představy, které by nesplnil nikdo.

3. Zapojujete se do všeho

Pokud se snažíte být na všech poradách, účastnit se všech rozhovorů a o všem rozhodovat, dříve nebo později stejně zjistíte, že to nejde. Nejlépe uděláte, když svým lidem projevíte více důvěry tím, že jim půjdete z cesty, aby mohli dělat svou práci.

4. Chcete ke všemu vyjadřovat svůj názor

Když se manažer ke všemu vyjadřuje, podřízení často ztrácejí přehled o tom, co je jeho osobní názor a co je oficiální nařízení nebo stanovisko. Vždy proto jasně říkejte, co je váš osobní názor, o kterém ostatní mohou diskutovat. Zvažte také, zda je nutné vždy říkat váš názor. Jsou situace, kdy zaměstnancům více prospěje, když si názor utvoří sami a sami také najdou řešení dané věci.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company