Prezentačním dovednostem se lze učit

Obavy z veřejného vystupování jsou jedním z nejčastějších lidských strachů. Někteří lidé jsou sice od přírody výbornými řečníky, většina však ne. Pozitivní na tom ale je, že nejste sami, kdo má z prezentací strach. A prezentačním dovednostem se můžete naučit. Článek shrnuje čtyři základní kategorie řečníků:

- Vyhýbavý. Dělá vše pro to, aby se vyhnul veřejnému vystupování. Může i cíleně vyhledávat kariéru, v jejímž rámci nebude nic prezentovat.

- Odporující. Dostane strach, když má veřejně vystoupit. Tento strach může být ochromující. Nemusí veřejné vystupování milovat, ale nemá na výběr. Když pak mluví, dělá to s velkou nechutí.

- Přijímající. Dokáže prezentovat, ale není z toho příliš nadšený. Někdy má z veřejného vystupování dobrý pocit. Často vystupuje přesvědčivě a uspokojivě.

- Vyhledávající. Vždy hledá příležitost k mluvení. Ví, že strach může být stimulující. Tvrdě pracuje na budování profesionálních komunikačních dovedností a sebedůvěry tím, že často veřejně vystupuje i přes svůj strach.

Úspěšné veřejné vystupování může otevřít řadu možností ve vaší kariéře. Může rozšířit vaše obzory i postavení a vliv. Ať už se vydáte jakoukoli kariérní cestou, vždy přijde chvíle, kdy budete muset veřejně vystoupit. Otázkou zůstává, zda se chcete těmto situacím vyhýbat, stavět se k nim s odporem, přijímat je, nebo aktivně vyhledávat.

-kk-
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher