Prezentace na poslední chvíli: Jak přežít (1/2)

Ilustrační snímek

Když jste na poslední chvíli požádáni, nebo spíše pověřeni, abyste odprezentovali něco místo svého nadřízeného, není to zcela vaše zodpovědnost. Je dobré si uvědomit, že je to primárně zodpovědnost toho, kdo vám nedal žádný čas na přípravu. A je jasné že v takové situaci nepomůže ani to, že vám příslušná prezentace do e-mailu přijde vzápětí po tom, co se dozvíte, že je to na vás. Jak se zachovat, když nemáte možnost si prezentaci vyzkoušet a natrénovat? Rady si pro nás připravil web presentationmagazine.com.

1) Zkuste tomu utéct

Ověřte si, zda je skutečně nezbytně nutné prezentaci v daném termínu odprezentovat. Bohužel často to skutečně nutné je – a váš šéf nebo kolega se prostě ten den nemůže dostavit. Pokud je to jen trochu možné, vyhněte se tomu.

2) Nestresujte se

Jak bylo zmíněno výše, není to vaše chyba. Ano, váš výkon asi nebude strhující a možná to trochu schytáte, ale aspoň víte, že to není tak úplně vaše selhání. Vina leží jinde.

3) Udělejte, co můžete

Projít si prezentaci třeba jen rychle a jedenkrát je stále lepší, než to neudělat vůbec. Vždy je lepší vědět, co bude na dalším slidu, než ho spustit před publikem a teprve pak si ho prohlédnout. Pokud můžete, přečtěte si prezentaci nahlas, abyste měli jasnější představu, o co jde. Pokud máte prezentaci v PowerPointu, nezapomeňte si projít i poznámky a spustit slidy v prezentačním módu, možná tak uvidíte nějaké dodatečné informace. Nebývají tam vždy, ale mohou pomoci.

4) Neomlouvejte se

Nejste v ideální situaci, to je jasné, ale neomlouvejte se. Na začátku vaší řeči jen krátce omluvte toho, za koho zaskakujete. Řekněte, že by tam dotyčný moc rád byl, ale vážné a nečekané okolnosti mu to znemožnily. Neomlouvejte se však za to, že neznáte danou tématiku do hloubky – tedy rozhodně se neomlouvejte předem. Tím byste jen ještě víc podkopali svou pozici.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine

Články v sérii

Aktuální

Prezentace na poslední chvíli: Jak přežít (1/2)

Aktuální

Prezentace na poslední chvíli: Jak přežít (2/2)