Prezentace: Jak překonat ty nepříjemné pocity

Když si připravujete prezentaci, představte si, že vás každý moc rád poslouchá a věří všemu, co řeknete. Pak není proč být nervózní. Musíte popřemýšlet o tom, co od vás posluchači chtějí slyšet, co opravdu potřebují. A pak se ujistěte, že prezentace, kterou připravujete, jim to řekne. Když se vám to povede, nebudete si muset dělat starosti, protože vaše publikum bude s největší pravděpodobností nadšené nebo aspoň bude mít zájem vás poslouchat.

Ilustrační snímek

Když si nacvičujete prezentaci

Udivovalo vás někdy, jak nenásilně a hladce někteří řečníci přednášejí své prezentace? Jejich představení jsou chytlavá. Jsou přesvědčiví a také vás dostanou skvělým zakončením své řeči. Někdy je to prostě v jejich přirozenosti. Většina řečníků za to však vděčí tomu, že se nebojí dřiny. Vědí, že k dokonalosti je třeba si svou řeč mnohokrát procvičit.

Proto svou prezentaci řádně nacvičte. Začněte tím, že ji budete nahlas číst párkrát za den. Potom ji odprezentujte svým dětem nebo přátelům – nebo klidně svému psovi. Pár dnů za sebou ji takto přednášejte. Uvidíte, jak vaše sebejistota poroste, tvrdí web presentationmagazine.com.

Těsně předtím, než budete prezentovat

Navzdory všem vašim přípravám se pravděpodobně cítíte stále tak trochu nesví. Proto si potřebujete vzpomenout na to, co doporučuje sociální psycholožka Amy Cuddyová z Harvard Business School a její TED talk s názvem Your body language shapes who you are. Představila termín „pozice síly“. Tím, že se narovnáte a učiníte co největšími pár minut před prezentací, vytvoří vaše tělo testosteron a sníží hladinu kortizolu. Výsledkem pouhopouhého držení těla a vašeho postoje pak je, že se začnete cítit sebejistě.

Na samotném začátku prezentace

Běžte na pódium a nejprve chvilku relaxujte. Chvíli prostě nic neříkejte. Jen tam pevně stůjte a svou váhu rozprostřete rovnovážně na obě nohy. Zhluboka se nadechněte, abyste se uvolnili a na pár sekund se na své publikum zadívejte.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine