Přesvědčte ostatní, ať do toho jdou s vámi: 4 nástroje efektivních lídrů

Taktik používaných lídry je mnoho - od zdůvodňování až k apelu na emoce. Chcete-li být skutečně efektivní, vždy zvolte tu, která nejlépe odpovídá vašim cílům.

Ilustrační snímek

1) Zdůvodnění

Ten nový software musíme mít hotový do středy, protože jedině tak budeme mít 30 dní na otestování a ověření kvality. Když budeme mít celých 30 dní, na všechny potřebné úpravy bude dostatek času.

Někdy je potřeba dovedně použít rozum a důkazy, abyste ukázali, že to, co říkáte, platí. Funguje to obzvlášť dobře v případě, kdy k vám i k vašemu úsudku ostatní mají důvěru.

2) Spolupráce

Vidím, že abychom to stihli do středy, budete potřebovat podporu. Mohu vám poskytnout do týmu dalšího vývojáře, který by vám pomohl. Je ještě něco, s čím mohu pomoct?

Spolupráce se týká především poskytování zdrojů, abyste někomu pomohli vykonat to, co potřebuje. Můžete tak překonat neochotu ve chvílích, kdy je váš požadavek vnímán jako příliš obtížný. Nabídněte tedy poskytnutí některých zdrojů, doporučuje web business2community.com.

3) Konzultace

Na základě vašich zkušeností s projektem X bych vás chtěl požádat o váš pohled na to, jak na tom jsme a co můžeme udělat pro dosažení našeho cíle v této oblasti.

Požádejte někoho jiného, ​​aby vám nabídl návrhy na zlepšení nebo cesty k vyřešení problému. Konzultace je taktika, kterou je nejlépe využít, když vám chybí informace nebo zkušenosti.

4) Inspirace

Když tým Indianapolis v loňském roce prohrával o 28 bodů proti Kansas City, nevzdali to, udělali 5 touchdownů a jejich výhra byla jedna z nejsensačnějších v historii sportu. Naši konkurenti jsou možná nyní trochu napřed, ale s tímhle novým, bezchybným softwarem se do čela trhu vrátíme my! Kdo do toho jde se mnou?“

Když se pokoušíte někoho přesvědčit ke spolupráci na společném cíli a apelujete přitom na jeho hodnoty a přesvědčení, snažíte se je inspirovat. Jde o emoce – abyste na ně zapůsobili vhodně, musíte dobře znát hodnoty a přesvědčení svého týmu.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com