Přestaňte se snažit o rovnováhu

Podnikatelé či vedoucí pracovníci se často potýkají s vyvážením pracovního života se soukromým. Pro řadu z nich je práce soukromím a naopak. Článek přichází s několika kroky, jak obě tyto stránky lépe zvládat.

Prvním předpokladem je přestat se usilovně snažit o rovnováhu – sem patří vše od úpravy pracovního rozvrhu, přes vysvětlování dětem, aby vás nerušily v domácí kanceláři, zoufalou touhu po dovolené až po zdravé stravování a cvičení. Nesnažte se jít proti proudu, ale s ním. Oprosťte se od honu za perfektní rovnováhou a zjistíte, že získáte více času a energie na produktivnější, realističtější a uspokojivější činy. Přestaňte předstírat dokonalou rovnováhu, jelikož tím pouze nutíte své okolí chtít totéž.

Podívejte se kolem sebe. Vypadají lidé vyčerpaně a stresovaně, nebo klidně a vyrovnaně? Vyčerpaní jsou většinou ti, kteří se snaží zvládnout nemožné. Vyrovnaní jsou naopak ti s realistickými očekávání od sebe i druhých. Snažte se soustředit na realitu, kterou máte před sebou.

Uvažujete-li o rovnováze, jasně si vymezte, jak si představujete výsledek. Když se začnete dívat na věci tak, jak jsou, lépe dosáhnete toho, co chcete. Nepřipomínejte si stále své neschopnosti (např. neschopnost dosáhnout rovnováhy), ale to, co se vám daří. Místo přemýšlení, proč jste nedosáhli něčeho, co ani nemusí existovat, oslavujte to, co jste dokázali.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com