Přestaňte motivovat své zaměstnance

Řada článků a lekcí pro manažery se věnuje tomu, jak motivovat zaměstnance. Podle Johna Rouleta, amerického manažerského experta a autora knihy The Supervision Solution: Manage Performance--Not People, však nejsilnější obchodní vůdcové své zaměstnance nemotivují. Otázkou podle něho není, jak motivovat, ale jak zabránit zaměstnancům v tom, aby ztratili motivaci. Problémem mnoha zaměstnanců totiž není jejich vlastní motivace, ale demotivující pracovní prostředí.

Pokud pracovní prostředí neposkytuje zaměstnancům žádný směr, zdroje a respekt, které potřebují, jejich přirozená snaha uspět oslabuje nebo se přesouvá jinam. Zažívají frustraci a bezmocnost. Jejich motivace se omezuje na udržení práce, nikoli nejlepší výkonnost.

Je všeobecně známo a také potvrzováno praxí, že každého zaměstnance může motivovat něco jiného. Když se však vůdcové začnou soustředit na demotivaci, zjistí, že - na rozdíl od motivace - je zde situace u všech stejná. Začněte proto tím, že budete do svého týmu přijímat pouze lidi, kteří mají motivaci dělat svou práci dobře. Když pak budete pozornost ztrátu motivace, uvědomte si, že na vině je pracovní prostředí.

Silní a odvážní vůdcové si umějí přiznat, že takové prostředí je jejich vlastním selháním. Podle Rouleta tím firmy mohou ušetřit množství zdrojů, které by zbytečně vynakládali na motivaci zaměstnanců. Naopak je třeba investovat do prostředí, které bude chránit zaměstnance před ztrátou motivace, která se může stát epidemií moderního byznysu.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com