Překonejte strach z mluvení na veřejnosti

Když máme mluvit na veřejnosti, naše nervy pracují. Naštěstí existují techniky, které můžete využít k odstranění těchto úzkostí.

Ilustrační snímek

Nebylo by to skvělé, umět prezentovat své nápady před publikem? Dovednost komunikovat myšlenky a nápady výmluvně vás může v životě dostat daleko. Už žádné další strachy!

Vizualizujte si svůj úspěch

Strach je často způsoben naší negativní sebemluvou. Změňte to, co si sami v duchu říkáte. Proti negativnímu vnitřnímu monologu postavte pozitivitu. Najděte si klidné místo a vytvořte si mentální obraz, ve kterém jste svou řeč už úspěšně dokončili. Představte si, jak vám diváci tleskají. Musíte vidět, že všechna zařízení fungovala správně a vy jste dokázali sdílet své myšlenky přesvědčivě a sebejistě.

Trénink – ale ten správný

Cvičili jste znovu a znovu, avšak zdá se vám, že se nijak nezlepšujete? To je možné. Záleží totiž na tom, jak trénujete. Měli byste vždy trénovat tak, abyste byli zaměřeni na jednu činnost, jeden element. Jde důležité se zaměřit na dobře definovaný, specifický cíl, doporučuje nám web addicted2success.com.

Naivní trénink je takový, kdy pouze opakujete určitý úkol a zároveň očekáváte, že se v něm zlepšíte. To je však v případě veřejného vystupování velmi neefektivní. Abyste se totiž stali efektivními řečníky, musíte natrénovat celou řadu dovedností. Trénink zaměřený na tu či onu konkrétní složku vám pak pomohou trénovat sice jen jednu dovednost, zato však dobře a efektivně. Tímto způsobem budete schopni dobře rozpoznat, co přesně funguje a co naopak nefunguje.

Přesměrujte energii, kterou vám dodává stres

Když jsme nadšeni, cítíme stejné fyziologické změny jako když jsme vystresováni. Proto můžete nasměrovat energii z úzkosti a stresu tak, abyste sami sebe před svým projevem povzbudili. Pozitivními tvrzeními jako „Jsem nadšený! Určitě zazářím.“ se vám může podařit tak trochu oklamat vlastní mysl. Pozitivní autosugesce totiž ovlivňuje způsob, jakým se cítíme, přemýšlíme a jednáme.

Ve svém vnitřním monologu si proto říkejte, že to, co cítíte, je projev jste nadšení a že jste připraveni jít na to.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success