Překonejte překážky uvnitř své vlastní hlavy

Ilustrační snímek

Způsob našeho uvažování ovlivňuje nejen to, jak se cítíme, ale také to, jak se chováme. Všichni někdy bojujeme s negativními myšlenkami, pokud však budeme negativně uvažovat pořád, ničeho nedosáhneme. Talent ani zkušenosti nám nepomohou, když nedokážeme ovládat svou mysl. Platí to v kariéře stejně jako například ve sportu. V zajímavém článku na serveru Psychology Today o tom píše autorka světového bestselleru 13 věcí, které psychicky silní lidé nedělají Amy Morinová.

Naučit se myslet produktivněji podle ní může každý. Začít je třeba tím, že si uvědomíme zlozvyky, které nám znemožňují dosáhnout vyšší psychické síly a tím i úspěchu v tom, v čem chceme uspět. Nejčastěji nám stojí v cestě následující překážky ve vlastní hlavě.

Výmluvy

Nedaří se vám kvůli okolnostem nebo třeba kvůli vašemu šéfovi? Zkuste se přestat vymlouvat. Zaměřte se na věci, které můžete ovlivnit. Myslete pozitivně.

Očekávání katastrofy

Předpokládáte, že se vždy stane to nejhorší? Pak se vám to opravdu stane. Nejhoršími scénáři se zabývejte pouze v případě, kdy je nutně třeba mít předem připravený plán, jak takovou situaci zvládnout.

Potřeba souhlasu druhých

Snažíte se dělat vše tak, aby vám to druzí schválili? Pak se dostatečně nesoustředíte na své úkoly a cíle. Soustřeďte se raději na to, jak podat ten nejlepší možný výkon.

Pochyby o sobě

Nevěříte si, že něco dokážete? Pak je dost možné, že se přestanete snažit. Zkuste si sepsat seznam svých dovedností a úspěchů. Ve chvílích pochyb si jej přečtěte. Nemyslete si o sobě, že jsme horší než ostatní.

Zpětné pochyby

Máte pocit, že musíte zpětně zpochybnit každé své rozhodnutí? Přemýšlení o tom, jak se rozhodujete, je důležité. Neznamená to však, že byste měli ihned zpochybňovat vše, co uděláte.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today