Předsedové představenstev v budoucnosti budou trošku jiní

V budoucnu pravděpodobně uvidíme v představenstvech více žen. Způsob fungování představenstev výrazně ovlivní technologie – jednání budou probíhat online a virtuální bude i individuální komunikace mezi předsedou a jednotlivými členy představenstva.

Ilustrační snímek

Skupina obchodní školy INSEAD, která se zaměřuje na správu a řízení společností, uskutečnila více než 70 osobních rozhovorů s předsedy představenstev z několika zemí. Jak vidí budoucnost? V příštích 10 letech se situace bude vyvíjet postupnou evolucí.

Pohlaví a věk: Žádné prudké posuny

Do roku 2027 bude pravděpodobně v představenstvech více žen – a víc žen jim bude také předsedat. Nicméně i tak zůstanou ženy v menšině. V Dánsku by ženy mohly tvořit až 25 %, ve Spojeném království až 20 % členů nejvyššího vedení.

Nicméně, jak se nechal slyšet jeden předseda ze Singapuru, je pro něj rozmanitost hlavně o potřebách společnosti. Je to tak spíše o dovednostech, které společnost zrovna potřebuje, tedy například o odborných znalostech v oblasti soukromého kapitálu, práva nebo účetnictví. Na rozmanitost se tedy z pohledu pohlaví moc nekouká.

Mark Zuckerberg ve Facebooku je ve svých 33 letech mladou výjimkou mezi předsedy. Eric Schmidt ve společnosti Google, kterému je 62, je svým věkem daleko typičtějším případem předsedy.

V budoucnosti bude mezi předsedy více čtyřicátníků, je však velmi pravděpodobné, že stále budou převládat profesionálové, kterým bude kolem sedmdesáti až osmdesáti. Průměrný věk předsedů se tak v příštím desetiletí sníží jen mírně. A pokud jde o Rusko, předsedové se budou rekrutovat hlavně z řad (ex)vládních úředníků, pro které tato pozice často bude pohodlným zabezpečením na stáří.

Rozmanitější profesní kořeny

V zemích, kde dnes není v pozicích předsedů mnoho cizinců, jich v budoucnu přibude. Díky různorodějším představenstvům se také změní způsob jejich práce.

Předsedání týmu ředitelů bude vyžadovat více času a  soustředění. Ubude lidí, kteří budou zároveň předsedat hned několika představenstvům.

Dnes většina předsedů pochází z řad bývalých výkonných top manažerů – a předsedové se budou primárně z řad generálních ředitelů rekrutovat i nadále. Budou se však také objevovat předsedové s akademickou minulostí, stejně jako lidé z poradenských a technologických oborů.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge