Přebíráte coby vedoucí nový tým? 4 kroky, které musíte učinit co nejdříve

Každý tým je jiný. Každý totiž sestává z různých členů, věnuje se něčemu trochu jinému nebo v něm třeba panují různé komunikační procesy. Zvláště týmy, které už nějakou dobu fungují a nevznikají jako nové, mají zažitých řadu specifických procesů. Pokud takový tým nově přebíráte z pozice vedoucího, měli byste co nejdříve podniknout následující čtyři kroky.

Ilustrační snímek

Pochopení (a nastavení) týmových priorit

V prvé řadě si musíte ujasnit, jaké jsou priority. A to jak priority týmu, který nově vedete, tak i nejdůležitější hodnoty a priority celé společnosti. Tyto priority pak efektivně komunikujte i jednotlivým členům vašeho oddělení a místo mikro-managementu pracovníků se ujistěte, že chápou svoji roli i roli celého týmu v širším kontextu priorit dané společnosti.

Vyjasnění rolí členů týmu

Jasně sobě i svému okolí definujte pole vaší působnosti. Seznamte se do detailu se svými povinnostmi i právy a jasně vyznačte, kde končí a začíná vaše odpovědnost. Stejně tak určete i povinnosti a role jednotlivých pracovníků týmu a předejdete tak kompetenčním sporům a případným dohadům a zajistíte hladší průběh práce celého týmu.

Vyjasnění a nastavení komunikačních procesů

Podle článku na LinkedIn Pulse je jednou z klíčových věcí správné nastavení komunikačního systému v rámci daného týmu. Dejte si na čas a definujte jak efektivní systém interní komunikace v rámci svého týmu, tak i systém externí komunikace směrem k managementu firmy a vůči ostatním oddělením ve společnosti.

Systém předávání práce

Nastavte systém efektivní delegace práce v rámci týmu. Často chybou nově nastupujících vedoucích je, že si příliš mnoho práce nechávají pro sebe, protože věří, že jedině oni jsou schopni ji dělat na 100% a navíc mají jasnou představu o tom, jak by se dané úkony měly dělat. Vy se ale musíte naučit důvěřovat svým zaměstnancům a rozdělovat jim práci tak, aby práce celého týmu byla efektivní a rovnoměrně rozložená.

 

-mm-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse