Pracujte chytřeji

Každá firma chce od svých zaměstnanců, aby pracovali chytřeji, nikoli tvrději. To souvisí s lepším plánováním času. Manažeři lidských zdrojů mohou zlepšit svou vlastní efektivitu, ale – a co je důležitější – také pomoci zaměstnancům zoptimalizovat jejich čas vytvořením a prosazováním správných pravidel.

- Ujasněte si, co je důležité. Zaměstnanci by měli vědět, proč byli přijati a které jejich odpovědnosti přímo přispívají k vyšším ziskům firmy či k lepším službám zákazníkům. Nenechají se pak rozptylovat nedůležitými úkoly na úkor zásadních projektů.

- Je-li to důležité, udělejte si na to čas. Věnujte většinu svého pracovního času řešení důležitých věcí. Když se naučíte vyhrazovat časové bloky pro hlavní úkoly, bude pro vás jednodušší soustředit se na důležitou práci.

- Naučte se používat seznamy úkolů. Končete každý den přípravou seznamu úkolů na ten další. Počítejte s určitým časem pro neplánované události. Udržujte si také druhý seznam pro dlouhodobé úkoly.

- Vyhněte se vyrušením. Dnes je stále složitější soustředit se na důležité úkoly, když jsou zaměstnanci zavalováni telefonáty a e-maily. Firemní pravidla by proto měla s těmito vyrušeními počítat a učit zaměstnance, jak se soustředit na práci, pro kterou byli najati.

- Naučte se mluvit o kompromisech. Když vám šéf přidá další projekt, informujte jej o důsledcích, které to bude mít na vaši ostatní práci.

- Umožněte vypnutí mobilů. Zaměstnanec, který má mobilní komunikační zařízení, má také pocit, že musí být neustále v kontaktu s kanceláří. Efektivní práce si však žádá také odpočinek. Lidské zdroje by měly zajistit, aby manažeři toto chápali.

-kk-
Zdroj: HR World - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR World