Pracovní oběd: Na co si dát pozor

Obchodní schůzka u oběda skýtá mnohá úskalí. Nejde přitom jen o tradiční pravidla etikety, jako je pokládání ubrousku na klín nebo správná volba sklenic. Na schůzku je třeba důkladně se předem připravit a vyčlenit si raději více času, aby vás při samotné schůzce nestresovala potřeba návratu do kanceláře nebo odchodu jinam. Váš protějšek by to určitě zaznamenal.

Snažte se vyhnout jakýmkoli extrémům Neobjednávejte si například nejdražší položku z jídelníčku, zvláště když nebudete platit. Stejně tak si neobjednávejte jen malý salát, což by mohlo vysílat signál, že jste příliš nervózní.

Mezi jídla, kterým byste se měli vyhnout, patří například špagety nebo špenát. Zbytky špenátu v zubech či špinavá brada od špaget nedělají dobrý dojem. Držte se jednoduchých pokrmů, které znáte a máte s nimi dobrou zkušenost.

K personálu se chovejte slušně a s respektem. V opačném případě by to mohlo působit tak, že stejně se chováte i ke svým kolegům či podřízeným. Vlídnou tvář zachovejte i v případě, že se stane něco nepříjemného.

Dávejte si také pozor na zachování soustředění. Ještě než vstoupíte do restaurace, vypněte si mobilní telefon nebo alespoň vyzvánění. Nikdy jej nepokládejte na stůl a nepřijímejte hovory v průběhu schůzky.

Měli byste se snažit být uvolnění a bavit se. Když se budete cítit příjemně a pozitivně, k témuž inspirujete i své společníky.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder