Práce může nejen vyčerpat, ale i unudit k smrti

Ilustrační snímek

Pojem burnout je všeobecně známý. Znamená syndrom vyhoření – psychický stav způsobený vyčerpáním z chronického stresu, za kterým většinou stojí přílišný objem práce. Opakem vyhoření je tzv. boreout neboli vyčerpání z nudy. Dochází k němu, když zaměstnanec nemá dostatek smysluplné práce. Nedostatečné vytížení pak vytváří dokonce více negativního stresu než nadměrná práce.

Zatímco vyhoření a stres jsou dnes již společensky přijatelné problémy, boreout je vnímán negativně jako flákání. Možná se to však již brzy změní. Francouz Frédéric Desnard (44) se právě začal soudit se svým bývalým zaměstnavatelem, luxusní kosmetickou firmou Interparfums. Za újmu, kterou utrpěl v důsledku nudné pracovní činnosti, požaduje 360 tisíc eur (9,7 milionu korun).

Právo boreout nezná, ale...

Frédéric Desnard pracoval ve firmě čtyři roky, přičemž měl zastávat manažerskou roli. Ve skutečnosti však údajně vykonával jednoduché až hloupé úkoly, což se stalo jeho noční můrou a postupně u něj vyvolalo epilepsii, žaludeční vředy, nespavost a silnou depresi. Příčinou deprese byl především pocit studu za to, že v práci téměř nic nedělá. Ve firmě skončil po sedmi měsících na nemocenské. Odškodné, kterého se domáhá, má být náhradou ušlé mzdy včetně toho, že mu bylo znemožněno případné povýšení.

Případ začal být projednáván v pondělí 2. května. Desnardův advokát Montasser Charni se nechal slyšet, že společnost chtěla unudit jeho klienta k smrti, aby mu nemusela platit odstupné. Firma obvinění popírá a poukazuje na nesrovnalosti a chybějící důkazy. Frédéric Desnard si podle ní dříve stěžoval na vyhoření a nyní jen obrátil taktiku. Ptá se, proč se neozval, pokud opravdu čtyři roky neměl co dělat.

Francouzské právo pojem boreout nezná. Soudy však již uznaly více než dvě stovky případů zaměstnanců, kteří byli záměrně odstaveni od svých pracovních povinností, což je možné posoudit jako „morální obtěžování“. Výzkumníci poukazují na to, že syndromem vyčerpání z nudy trpí až třetina Francouzů.

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk