Pozor na střední manažery

Nespokojenost s finančním ohodnocením a vyhlídkami na postup v kariéře. To jsou základní problémy amerických středních manažerů. Řada z nich proto hledá jiná místa. Ukázal to výzkum společnosti Accenture. Přidávají se i další odborníci a varují firmy, aby této záležitosti věnovaly pozornost. V opačném případě by se jim totiž mohlo stát, že přijdou o své nejlepší lidi.

Podle Eda Jensena z Accenture je střední management v mnoha firmách přepracovanou skupinou. Celkový trend tohoto vývoje není dobrý. Dokládají to výzkumy z minulých let, kdy byla spokojenost středních manažerů mnohem vyšší.

Náboráře ani akademiky, kteří se zabývají středním managementem, tato zjištění nepřekvapila. Vědí, že tlak vyvíjený na střední manažery stoupá v souvislosti s restrukturalizacemi firem a propouštěním. Firmy vypustily celé vrstvy manažerů, což znamená úbytek možností kariérního postupu. Přibývá také manažerů, kteří si stěžují na nevyváženost pracovního života s osobním. Zatímco generace zaměstnanců narozených po druhé světové válce byla zvyklá pracovat do večera, pro mladší generaci je důležitá rovnováha.

Firmy by podle odborníků měly tvrdě pracovat na spokojenosti svých středních manažerů, nabízet jim rozvoj a nové výzvy. S tím souvisejí i odměny a další projevy uznání. S odchodem silné poválečné generace do důchodu se navíc obsazení postů středních manažerů stane kritickým.

-kk-

Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com