Povýšili vás? Budujte kontakty

Ne každý má přirozenou schopnost budovat kontakty. Pokud jste však byli povýšeni nebo se chystáte do nové práce, je tato schopnost velmi důležitá. Měli byste být schopni aktivně určovat lidi, kteří by měli být ve vaší síti kontaktů a systematicky řídit vztahy s nimi.

Vaše kontakty by měly být z firmy i mimo ni – včetně konkurence. Nejdůležitější pro vás budou první dva měsíce, což je období, kdy se lidé rozhodují, zda se na vás mohou spolehnout.

- Ujasněte si, kdo by měl být mezi vašimi kontakty. Nejde jen o lidi, kteří chodí na oběd ve stejnou dobu jako vy. Položte si otázku, kdo jsou lidé, kteří vám mohou pomoci, mají přístup k informacím atd. Při identifikaci těchto lidí vám budou hodně nápomocni nadřízení. Hledejte však i jiné lidi, kteří vědí, jak to ve vašem oboru chodí.

- Zvedejte krk. Většina lidí bude vnímavější, než si myslíte. Nikdo nebude chtít položit telefon někomu, kdo jim sdělí, že je ve své práci nový a chce se seznámit s lidmi, kteří něco umějí.

- Pamatujte si, že budování  kontaktů není jednosměrné. Při setkání s novými lidmi se  podělte o informace, které považujete za užitečné. Své vztahy udržujte pravidelnou komunikací.

-kk-
Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review