Povýšení se rovná změně místa

Jak se zachovat, když přijde nabídka na povýšení? Kývnout hned, nebo si vzít čas na rozmyšlenou? Co všechno s sebou změny přinesou?

Pokud se ve společnosti uplatňují programy kariérního růstu, není proč váhat. Zaměstnance připravovaného na vyšší pozici nabídka nezaskočí, ví, co od ní očekávat. Ve firmách, kde takové programy nefungují, by si měl vzít pracovník čas na rozmyšlenou a vše dobře zvážit.

Povýšení bez předchozí přípravy se dá přirovnat k nástupu do nové práce. Zaměstnanec by se měl informovat, co vše se bude muset naučit a nakolik se bude muset vzdát své odbornosti, kterou doposud používal v každodenní praxi.

Odborník rázem přestane být odborníkem a bude muset začít řídit lidi. Povýší-li člověk, který nemá k vedení předpoklady, tým přijde o dobrého odborníka a zároveň dostane mizerného šéfa.

Zda má pracovník předpoklady k řízení ostatních, pozná podle toho, jak nyní kolegové a nadřízení reagují na jeho názory, návrhy změn či kritiku. Budoucí šéf by měl mít v takových situacích respekt a schopnost získat si pozornost. Důležité a zároveň těžké je oprostit se od nadržování kamarádům.

-hp-
Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz