Poučení z chyb špatných manažerů

Ilustrační snímek

Není to důvod k radosti, ale pravdou je, že mnozí manažeři a šéfové nejsou dobrými lídry. Pro jejich podřízené to může znamenat peklo. Ostatní se alespoň mohou z jejich chyb poučit, zvláště pokud víme, jak by mělo vypadat chování správné.

Podle článku na webu management.about.com je to celkem snadné. Chceme napodobovat správné vzorce chování a snažit se také dělat pravý opak toho, co evidentně nefunguje. Co tedy jsou ty relativně časté manažerské hříchy?

1. Manažer, který nikdy nevyjde ze své kanceláře . Správný šéf musí být vidět, musí komunikovat se svým týmem a musí se snažit celý tým propojovat.

2. Neetické chování a neférové hodnocení podřízených. Šéf nesmí dělat morálně pochybné věci. Jeho rozhodnutí by měla být čistá a čestná, neměl by se obávat kdo asi se o tom, co udělal, dozví.
Proces hodnocení podřízených musí být transparentní a objektivní. Měl by se proto zakládat na skutečných výkonech a výsledcích hodnoceného.

3. Manažer, který nikdy nepřizná své selhání  Manažer musí umět přijmout svou zodpovědnost, protože když to nezvládne, jak by mohl to samé chtít po svých podřízených? Podobně špatné je i to, když manažer ví všechno nejlépe, když se odmítá učit nové věci a upřímně naslouchat ostatním.

4. Manažer, který nedokáže nabít svůj tým energií. Šéf musí být schopný ovlivnit svůj tým tím, co dělá a co říká. Stejně důležitý je i způsob, jakým reaguje na návrhy vznesené jeho týmem. Tím totiž může svému týmu doslova vlít novou energii do žil. Pokud se ale manažer nedokáže chovat tak, aby pozitivně povzbuzoval své podřízené, znamená to, že možná naopak energii snižuje a vysává. Správný lídr si proto musí vždy zachovávat soutěživý a energický postoj k práci i životu.

5. Uvažování je snadno přemoženo emocemi. Dobrý šéf se musí umět ovládnout. Musí zůstat klidný i pod palbou kritiky a za všech okolností musí se svými kolegy jednat s respektem.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management