Potvrzeno: Nepořádek na stole podněcuje kreativitu

Ilustrační snímek

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládne chaos! Také jste již někdy využili toto rčení jako výmluvu, když vás někdo upozornil na nepořádek ve vaší kanceláři nebo na vašem pracovním stole? Pokud ne v práci, doma určitě. Jen si vzpomeňte na svůj dětský pokojíček a na svá studentská léta.

Možná vás v této souvislosti potěší výsledky výzkumu americké University of Minnesota, které byly publikovány v odborném časopise Psychological Science a informoval o nich server sciencedaily.com. Zatímco uklizený pracovní stůl nás inspiruje k tomu, abychom dělali, co se od nás očekává, nepořádek na stole posiluje naši kreativitu a schopnost přicházet s novými nápady.

Tým výzkumníků pod vedením psycholožky Kathleen Vohsové provedl sérii experimentů. V prvním požádal účastníky o vyplnění dotazníků, přičemž polovina seděla v uklizené kanceláři a polovina v kanceláři s poházenými papíry a dalšími kancelářskými pomůckami. Po vyplnění dotazníků byli účastníci požádáni, zda by nepřispěli na charitu a mohli si vybrat, zda si jako svačinu odnesou jablko, nebo čokoládovou tyčinku. Ukázalo se, že ti, kteří seděli v uklizené kanceláři, dělali přesně to, co se od nich očekávalo – častěji přispěli na charitu a častěji si vybrali jablko.

Další experiment se týkal hledání nových možností, jak využít pingpongový míček. Účastníci z obou skupin přišli se stejným počtem nápadů, nápady těch z neuklizené kanceláře však byly vyhodnoceny jako zajímavější a kreativnější. Účastníci z neuklizené kanceláře si také častěji vybrali nový produkt, když dostali na výběr mezi novým a starým, ale zavedeným produktem. To podle autorů studie ukazuje na tendenci překonávat zažité stereotypy.

Nezáleží při tom na tom, jak konkrétně nepořádek v kanceláři vypadá. V rámci výzkumu bylo vyzkoušeno šest různých rozvržení nepořádku v kanceláři a na celkový výsledek to nemělo žádný vliv. Stejné principy chování předpokládají autoři studie i ve virtuálním prostředí – při práci na internetu.

-kk-

Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily