Potvrzeno: Manažerky vydělávají více než manažeři

Jakmile rozbijí skleněný strop, mají vysoce postavené americké manažerky stejnou tendenci postupovat jako muži a dosahovat dokonce vyšších platů. Ukázal to alespoň výzkum americké Tepper School of Business při Pittsburgh's Carnegie Mellon University, který sledoval kariérní cesty a finanční ohodnocení více než 16 000 vyšších manažerů po dobu 14 let.

Manažerky podle tohoto výzkumu braly přibližně o 100 000 dolarů ročně více než muži stejného věku, vzdělání a praxe. Počet žen však zůstává pouze zlomkem celkového počtu lidí v nejvyšších manažerských funkcích. Velkou roli v tom hraje skutečnost, že ženy odcházejí z pracovní síly dříve než muži a častěji mění kariéru.

Průměrný příjem sledovaných vysokých manažerů, z nichž ženy tvořily asi pět procent, byl 2,46 milionu dolarů, včetně téměř 461 000 dolarů v platu a bonusech. Průměrný věk byl 53 let. Téměř třetina vysokých manažerů bez ohledu na věk absolvovala studium MBA.

I když ženy mohou stále narážet na diskriminaci v podobě nepřátelského pracovního prostředí nebo těžších a méně hodnotných úkolů, výzkum ukázal, že existuje rovnost mezi pohlavími v platech i rovnost z hlediska příležitostí pro ženy, zůstanou-li v pracovní síle a dosáhnou postu ve vyšším managementu.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues