Potvrzeno: Káva prodlužuje život

Začínáte den šálkem kávy doma a po příchodu do práce byste si hned dali další? Když si pak v průběhu chcete udělat další kávu, často již máte špatný pocit a snažíte se tomuto pokušení odolat. My však dnes pro milovníky kávy máme příjemnou zprávu.

Pokud naopak kávu vůbec nepijete, je tu pádný důvod, proč byste o tom měli začít uvažovat. Můžete například pít kávu bez kofeinu.

Lidé, kteří pijí kávu, se totiž dožívají delšího věku a jsou méně ohroženi rizikem úmrtí na srdeční choroby, rakovinu, infarkt, cukrovku, onemocnění dýchacích cest a ledvin. Platí to bez ohledu na to, zda jde o kávu s kofeinem nebo bez.

Ilustrační snímek

Ukázala to společná studie lékařské fakulty americké University of Southern California a Centra pro výzkum rakoviny na University of Hawaii. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Annals of Internal Medicine.

Jeden šálek denně nebo raději dva

Výzkumníci z University of Southern California zpracovali studii s názvem Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries, do níž se zapojilo více než 520 tisíc lidí z 10 evropských zemí. Jejich kolegové z University of Hawaii se pak v rámci výzkumu Association of Coffee Consumption With Total and Cause-Specific Mortality Among Nonwhite Populations zaměřili na pití kávy u 185 tisíc dospělých různých etnik.

Ukázalo se, že jeden šálek kávy denně snižuje pravděpodobnost úmrtí o 12 %. V případě tří šálků je to dokonce 18 %. Nelze však říci, že je to vlivem kofeinu, protože nižší mortalita byla zaznamenána i u konzumentů kávy bez kofeinu.

Velmi zajímavé bylo toto zjištění napříč různými zeměmi a etniky, a tudíž u lidí s různými životními styly a zvyky. Konstatuje, že káva je přínosná pro zdraví bělochů, Afroameričanů, Latinoameričanů i Asiatů. Měla by proto být součástí zdravého stravování a životního stylu.

Zdá se, že kávu začíná brát na milost i Světová zdravotnická organizace. Po 25 letech označování kávy za karcinogen spojený s rakovinou močového měchýře loni oznámila, že pití kávy snižuje riziko rakoviny ledvin a dělohy.

-kk-

Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily