Potřebu vyvážení práce a života nelze ignorovat

Řada podnikatelů přišla časem na to, že je nutné udržovat zdravější životní styl a nelze věnovat všechno práci, i když ji máte rádi, na úkor rodiny, vztahů i zdraví. V neposlední řadě pak klesá i kvalita práce, protože prvotní pracovní elán nahradí únava a kreativitě zasadí tvrdou ránu pracovní etika sprintu.

Problém ale je, že se řada podnikatelů neučí, jak zvládat práci a zároveň věnovat patřičnou pozornost osobním potřebám a podceňují tuto problematiku, dokud se jejich životy nezačnou hroutit.

Jeden z podnikatelů, který si sáhl na dno, doporučuje, aby si majitelé firem najali partnery, manažery a sestavili radu, díky které se pak vyhnou pocitu, že jsou jediní, kdo dokáží vše zastat.

Také doporučuje účastnit se akcí, kde se setkáte s lidmi s podobnými problémy, ať už osobně nebo prostřednictvím internetu. Řada z nich prý zanedbává vytváření osobních pojítek s lidmi, kteří jim mohou pomoci zvládnout stres, nemoc nebo péči o rodinu.

Pro podnikatele – zvlášť pak pro ty začínající – je důležité pravidelně zhodnocovat situaci. Většina z nich potřebuje udělat počáteční obří investici svého času a energie, aby firmu rozběhli. To je v pořádku, pokud jste si to vědomě zvolili. Jednou za několik týdnů nebo měsíců se ale zastavte a zamyslete nad tím, zda není třeba přijmout jinou taktiku.

-av-
Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online