Poslouchejte dobré rady, ale nebuďte slepí

Experti jsou zde, aby nám tak trochu poskytovali navigaci. Umějí totiž rozlišit důležité od nedůležitého. Můžete se jich zeptat a oni vám v rámci své odbornosti povědí, co je skutečně podstatné.

Díky svým znalostem vědí, jak podstatné věci rozpoznat. Přesto se někdy najde odvážlivec, který rady expertů ignoruje, vyzkouší něco nového a oproti všem očekáváním uspěje. Zvláštní, že?

Ilustrační snímek

Je dost dobře možné, že i vy se řídíte rady expertů, abyste našli lepší řešení pro svůj byznys. Skuteční experti jsou mnohdy inspirativní osobnosti, které se ostatním snaží pomoci. Aspoň obvykle. Často však radu experta nemůžeme následovat zcela. To je prostě život.

Co když ale s radou přímo nesouhlasíte? Můžete zvážit všechny možné scénáře a pak si zvolit nějaké kompromisní řešení – to znamená následovat radu jen do jisté míry.

Tyto otázky vám pomohou rozhodnout se, jak s obdrženou radou naložit.

1) Odpovídá rada tomu, co si v současné době sami myslíte a čemu věříte?

Pokud s danou radou okamžitě souhlasíte, budete obvykle přesvědčeni, že je to dobrá rada. Dejte však pozor. Když někdo schvaluje to, co děláte, posiluje tím vaše ego – a to je samozřejmě příjemné… varuje nás článek na webu management-issues.com.

2) Chce se vám radu okamžitě zavrhnout?

Pokud se vám to, co dotyčný expert tvrdí, zdá směšné, pak se musíte zamyslet proč vlastně. Pokud si to dovedete obhájit, dobrá. Pokud to však nesvedete, možná byste se měli nad onou radou ještě zamyslet.

3) Musíte naprosto změnit své myšlení, abyste se radou mohli řídit?

Pokud rada vyžaduje zásadní změnu chování, může to pro vás být stresující. Pokud jste si však jisti, že je to rada dobrá, pokuste se aspoň po pozvolnou a postupnou změnu.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues