Porazte svůj stres

Víte, jak zvládat stres? Někdy nám stres naznačuje, že potřebujeme něco ve svém životě nebo mysli změnit. Nenechte si ujít tyto příležitosti pro osobní růst nebo výraznou životní změnu.

Ilustrační snímek

Někdy je však stresu prostě moc. V takových chvílích můžete použít následující strategie pro zvládání stresu. Doporučil nám je web addicted2success.com.

Stresuje vás něco, co můžete změnit?

Věnujte čas troše reflexe. Můžete změnit to, co je příčinou vašeho stresu? Tohle je ten nejdůležitější klíč pro efektivnější zvládání stresu. Je toho na vás prostě moc, máte moc povinností? Cítíte se zaseklí ve svém životě a máte pocit, že se vám nedaří vaši situaci změnit? Zamyslete se nad tím, zda můžete něco udělat. Právě to je nezbytný výchozí bod.

Dejte se do toho – a žádné výmluvy

Udělejte aktivní kroky ke změně vaší neblahé situace. Zapomeňte na výmluvy a přestaňte odkládat věci, které by vám mohly pomoci. Vždy stojí za to vyzkoušet se svou situací něco dělat.

Udělejte si akční plán. Je to, co vás stresuje, strach z neznáma? Vyhledejte si více informací. Stresuje vás, že nemáte dostatek peněz? Přemýšlejte o tom, jak si vydělávat více. Jednoduše si dejte dohromady seznam toho, co můžete udělat pro snížení stresu, který pociťujete, a pak si položky na seznamu odstupňujte podle jejich priority. Buďte realističtí ohledně toho, co můžete dosáhnout. Svým plánem se potom řiďte, občas ho přehodnoťte a případně si vytvořte nový akční plán, když se vaše situace významněji změní.

Upravte svůj vnitřní postoj

Někdy je to, co vás stresuje, prostě a jednoduše mimo vaši kontrolu. Pokud je tomu tak a vy nemůžete ohledně dané věci vůbec nic udělat, stále můžete změnit jednu věc: své vnímání celé situace.

Reálná příčina vašeho stresu

Skutečná příčina stresu je to, co se děje ve vaší mysli. Zdrojem našeho stresu nejsou lidé nebo události v našem životě – ve skutečnosti je to jen a pouze o tom, co si o nich myslíme. To je ten skutečný zdroj našeho stresu. Jakmile toto pochopíte, budete se lépe umět vypořádat i se stresem, který je způsoben něčím zcela mimo vaši kontrolu.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success