Porady na stojáka šetří čas i energii

Ilustrační snímek

Řada firem stále bojuje s dlouhými nudnými poradami, které nejsou ve výsledku přínosné ani pro organizace ani pro účastníky. Zejména v IT společnostech se však v tomto smyslu vyvinul nový trend – porady na stojáka. Jak informoval The Wall Street Journal Online, například americká softwarová společnost Atomic Object pořádá porady každé ráno. Účastnit se musejí všichni, nesmějí však diskutovat o nepracovních věcech a musejí při tom stát. Tím se porady stávají kratšími a efektivnějšími. Trvají přibližně pět minut. Počítače a mobliní telefony jsou zakázány.

Samotný koncept porad, při nichž se stojí, není novinkou posledních let. Využíval se již v armádě za druhé světové války a oblíbily si jej i některé velké firmy. Dnes se objevuje zejména v IT a technologicky zaměřených společnostech a souvisí s rozvojem tzv. agilních metod vývoje softwaru. Ty zahrnují každodenní porady, na nichž si vývojáři sdělují, co udělali od včerejška, co budou dělat dnes a jaké případné překážky stojí v cestě úspěšnému dokončení daného úkolu..

Součástí porad na stojáka jsou i tresty za pozdní příchody nebo možnost upozornit na přílišnou výřečnost některého z kolegů. Ve společnosti Mountain Goat Software musejí hříšníci zazpívat písničku, oběhnout kancelářskou budovu nebo zaplatit malou pokutu. Pokud má někdo pocit, že některý kolega mluví příliš mnoho nebo ne k věci, může zvednout gumovou krysu, a dát tím najevo, že je čas přejít jinam. Stojí všichni s výjimkou zraněných nebo těhotných a platí to i pro kolegy připojené pomocí Skypu.

Nedávný výzkum IT společnosti VersionOne, do něhož se zapojilo více než 6000 technických pracovníků, ukázal, že porady na stojáka zažívá denně 78 % z nich. Reagují na to i návrháři firemních interiérů, kteří přicházejí s velkými vyššími stoly, u nichž se bude stát, nebo otevřenými prostory bez nábytku, které nebudou účastníky porad svádět k ničemu jinému než krátké diskusi o tématu.

Kromě toho, že budou účastníci porady stát s mluvit k věci, lze porady urychlit i tím, že se budou konat před obědem nebo na místě, kde není příliš teplo. V jedné firmě řečník vždy drží pětikilový medicimbal.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online