Porady mohou být i produktivní

Asi to všichni známe. Jeden člověk vede poradu, neustále hovoří a ostatní sedí, koukají do poznámkových bloků nebo podřimují. Ničeho společně nedosáhnou a lidé se nudí a cítí, že je zase někdo okradl o čas. Důvodů, proč je tolik porad neproduktivních, je mnoho – počínaje tím, že společnost je relativně nová a lidé nemají zkušenosti s vedením porad a konče tím, že někdo pořádá porady proto, že se rád poslouchá.

Jak tedy přetvořit nudné porady v dynamické a dosáhnout toho, co jsme si předsevzali? Odborníci doporučují metodu sdílené odpovědnosti. Každý člověk může na poradě něčím přispět, na vedoucím však je, aby toto přispění koordinoval. Zde je několik tipů:
* Nechte své podřízené, aby si sami naplánovali, co by chtěli na poradě řešit.
* Řiďte konverzaci tak, aby se nezvrhla v monolog jednoho či dvou lidí. Nechte prostor pro diskusi. Kontrolujte, zda porada postupuje a zda se zbytečně neopakují již probrané záležitosti.
* Nebojte se lidi šokovat. Jednou z příčin neproduktivních porad jsou vedoucí, kteří jsou nudní a předvídatelní. Položte například v průběhu porady nečekanou otázku.
* Nepodceňujte potřebu jídla a nějaké si na poradu přineste. Jídlo sbližuje lidi. Čokoláda například pomáhá udržet pozornost.
* Zkonzultujte poradu s každým účastníkem samostatně a řekněte jim, co by se na poradách dalo zlepšit. Zbytečně nekritizujte.
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com