Poraďte svým obchodníkům, jak překonat strach

Jako manažeři obchodního týmu možná pozorujete, že někteří vaši obchodníci bojují se strachem nebo se vám i sami svěří, že mají strach. Takové případy byste neměli přehlížet. Naopak byste měli mít připraveny návrhy, jak své lidi povzbudit a poradit jim, jak se strachu zbavit. Desatero rad pro tuto příležitost přinesl server salesopedia.com. Klidně jej můžete vyvěsit na vaši týmovou nástěnku pod nápis „Jak se zbavit strachu při práci obchodníka“.

1. Chcete-li se skutečně zbavit strachu z práce obchodníka, najděte si jinou práci. Pokud se chcete se svým strachem naučit kreativně pracovat, čtěte dále.

2. Zhodnoťte na škále od 1 (nejméně) do 10 (nejvíce), jak zvládáte následující obchodní dovednosti: přístup, sebedůvěra, nadšení, vytyčování cílů, řízení času, komunikační dovednosti, hledání potenciálních zákazníků, získávání potenciálních zákazníků, prezentační dovednosti, řešení námitek, příprava obchodních nabídek, uzavírání obchodů, měření vašich výsledků.

3. S využitím výsledků z bodu 2 se zamyslete, čeho konkrétně se bojíte. Odhalení vlastních slabých míst je první krok k tomu, abyste je překonali.

4. Zaměřte se nejprve na to, čeho se bojíte nejvíc. Hledejte možnosti, jak se zlepšit.

5. Začněte pozvolna. Například tím, že si sepíšete své cíle a opatříte podklady pro další rozvoj své konkrétní slabé stránky.

6. Zapisujte si své úspěchy. Jakmile se vám povede pokročit s vaším strachem, byť o malý dílčí krok, zapište si to, abyste se k tomu mohli v budoucnosti vrátit. Zapisujte si také překážky, které se vám daří a nedaří překonávat.

7. Pozitivně mluvte sami k sobě těsně před tím, než má nastat situace, které se obáváte. Zkuste si například před důležitým telefonátem desetkrát nahlas zopakovat, že se každý den zlepšujete. Když si to budete říkat každý den, pomůže to.

8. Pozor na negativní myšlenky. Vždy očekávejte nejlepší možný výsledek. Vaše myšlenky jsou jedna z mála věcí, kterou skutečně můžete ovlivnit.

9. Představte si, že si v práci nasazujete masku energie a nadšení. Přidejte úsměv a hned z vás přestane vyzařovat strach. Navíc svým pozitivním přístupem „nakazíte“ všechny okolo.

10. Neberte všechno smrtelně vážně. Učte se svou práci vnímat jako zábavu a užívat si ji.

-kk-

Zdroj: Salesopedia - informační a zpravodajský portál shrnující vše o prodeji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Salesopedia