Populární mýty o víně

Slovenský publicista a odborník na víno Martin Mráz upozorňuje na základní mýty o oblíbeném moku.

- Odsuzování šroubovacího uzávěru. Budoucnost naopak patří moderním způsobům zavírání lahví s vínem. Šroubovací uzávěry budou nahrazovat korky, především ve vinařství z Nového světa. Odstraní se tak pachuť zátky, víno bude dokonale chráněné před oxidací a půjde jednoduše otevřít.

- Rituální očichávání korku. Korek neslouží k tomuto účelu, posuzuje se zrakem. Pokud je prasklý či jinak porušený, může způsobit pachuť nebo oxidaci vína. Plíseň na povrchu naopak nemusí znamenat nic zlého, vyskytuje se nejčastěji při vysoké vlhkosti vzduchu ve sklepě.

- Sofistikované posuzování barvy proti světlu. Vypadá to učeně až snobsky. Pohodlnější je naklonit číši proti bílému ubrusu nebo ubrousku. Navíc se tak dá lépe určit i stáří vína.

- Prodýchání vína v lahvi. Dekantace nebo prolití vína do karafy je vždy efektivnější než pouhé otevření lahve, při kterém se víno nedokáže dostatečně provzdušnit. U těžkých červených vín je to přímo povinnost.

- Červené víno k červenému masu. Při současné široké nabídce gastronomických specialit a kvalitních vín není nutné striktně dodržovat barvu masa a vína. Například Pinot noir či Beaujolais se výborně hodí k darům moře a such růžové nebo kvalitní ryzlink rýnský zase doplní uzeniny.

-kk-

Zdroj: Etrend.sk - Informace o trendech v marketingu a řízení podniku.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Etrend.sk