Podporujte odpovědnost v týmu, ne mikromanagement

Manažeři by nikdy neměli upřednostňovat přehled o výkonu práce (co přesně kdo kdy dělá) před odpovědností svých lidí (zda dodržují, co slíbí, včas dokončují svou práci a zda kvůli tomu nejsou projekty ani práce ostatních v ohrožení).

Ilustrační snímek

U týmů pracujících na dálku je mít přehled o tom, kdo kdy co dělá, takřka nemožné. Manažeři však i tak mívají obvykle pocit, že vlastně nevědí, kdy jejich lidé pracují a kdy se možná flákají.

Zbavte se tohoto paranoidního uvažování a raději u svých lidí posilte pocit odpovědnosti. Jde to i bez toho, aby se z vás stal mikromanažer. Zde máme několik tipů, jak na to. Co tedy navrhuje web management-issues.com?

Zajistěte, aby každý věděl, co dělají a potřebují všichni ostatní

Zvláště když lidé pracují na dálku, často nás může zaskočit, že vlastně ani nevědí, na čem pracují jejich kolegové a co tedy od svého týmu potřebují. Neměli by předpokládat, že každý má stejné priority jako oni sami, protože tak to často prostě není. Vy jako manažeři byste měli řídit očekávání tím, že zajistíte, aby celý tým dobře věděl, kdo má jaké priority.

Zaměřte se na dokončování práce a odpovídající kvalitu

Klíčem pro dobrou spolupráci je, že lidé dodržují, co slíbí. Zajistěte tedy, aby všichni věděli, co se od nich očekává – a pak jim pomozte to splnit. Lidem ve svém týmu byste měli co možná nejčastěji dát volnost v tom, jak svou práci splní. Zároveň se však ujišťujte, že nejsou ztraceni. Pravidelně se s každým potkávejte na poradách mezi 4 očima.

Veďte své lidi k odpovědnosti

Koučujte je v tom a klaďte jim otevřené otázky. Ptejte se, co potřebují ke včasnému splnění své práce nebo kdo a jak by jim mohl pomoci. Když někdo uspěje, zajistěte, že se o jeho úspěchu dozvědí všichni. Důvěra mezi spolupracovníky je totiž založena na tom, že ostatní pracují se stejným úsilím jako my – proto musíte zajistit, aby se všichni dozvěděli o důkazech toho, že ostatní pracují stejně usilovně jako oni.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues