Podpořte kreativitu svého týmu: 4 způsoby jak na to

Nezáleží na tom, zda vedete startup, malou firmu nebo velkou společnost. Kreativní myšlení vám v každém případě může na pracovišti pomoci vytvářet větší hodnotu.

Jasnou podporou pro kreativitu je diverzita. Využijte ji a sestavujte týmy a skupiny zaměstnanců tak, aby v nich byli zaměstnanci s různými názory a perspektivami. Homogenní skupiny totiž obvykle nejsou tak kreativní.

Stejné nápady a řešení, která používáme znovu a znovu, mohou jednoho dne přestat být dost dobré. Vznikají totiž stále nové problémy a od nás se očekává, že je vyřešíme. Nápady pocházející pouze od jedné osoby, lídra, často nestačí. Proto byste měli v týmu podporovat a rozvíjet kreativitu.

Přeměňte svůj tým na kreativní myslitele a získáte tak přístup k inovativním řešením, které pomohou uspět týmu i celé organizaci.

Ilustrační snímek

Zde jsou ty nejlepší způsoby, jak podpořit kreativitu podřízených, které nám doporučuje web addicted2success.com.

Poskytněte volnost

Poskytněte týmu svobodu pracovat na konkrétním pracovním cíli pomocí metody, kterou si sami zvolí. Pokud vždy říkáte, co přesně dělat, potlačujete jakoukoli kreativitu. Lepší bude, když zadáte pevný pracovní cíl, ale výběr postupu necháte na konkrétních pracovnících.

Zajistěte dostatečné zdroje

Čas a peníze hrají při kreativitě svou roli. Přísné termíny mohou potlačit, ale i zvýšit kreativitu – na druhou stranu omezený finanční rozpočet může kvalitu výsledného řešení vždy ohrozit. Poskytněte tedy týmu dostatek prostředků k dosažení zadaného pracovního cíle.

Nedovolte, aby politikaření bránilo kreativitě

Vyberte ty nejlepší nápady, tedy ty nejužitečnější a nejvhodnější. Nezohledňujte hierarchii, pozice zaměstnanců při posuzování nápadů nesmí hrát žádnou roli. Díky férovému přístupu všichni budou daleko ochotnější často přispívat svými nápady.

Vítejte nové nápady

Kreativní myšlení je zbytečné, když nové myšlenky vlastně nechcete. Vytvořte tedy kreativní prostředí, ve kterém každý ví, že může svou myšlenku kdykoli sdílet. Můžete také zřídit schránku na návrhy, kam mohou kolegové vkládat své nápady.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success