Podnikové univerzity ve 21. století

Autor článku přibližuje koncepci podnikové univerzity ve firmě BP. Hlavním tématem, kterým se nižší, střední i vyšší management při jednotlivých školeních a kurzech zabývá, je podniková sociální odpovědnost (CSR). Struktura podnikové univerzity je třívrstvá, v závislosti na jednotlivých úrovních managementu, pro který je určena.

Cílem bylo vytvořit prostředí, v němž by si lidé mohli vyměňovat své zkušenosti a vzájemně si poskytovat rady. Tradiční systém školení, kdy se jen předvede prezentace a poté se pomocí testu ověří znalosti účastníků, se zde nepraktikuje. Podniková sociální odpovědnost je navíc „nehmatatelný“ aspekt, který musí manažeři spíše prožít na vlastní kůži, než se teoreticky naučit.

Vzdělávací programy podnikové univerzity jsou zaměřeny na zdokonalování konkrétních schopností a v případě programů pro vzdělávání manažerů se jedná o řešení konkrétních celofiremních problémů. Problémy však mnohdy činí přílišná zaneprázdněnost manažerů, kteří se až příliš zabývají zvyšováním své finanční výkonnosti a snaží se spíše o dosažení materiální prosperity své firmy.

Zdroj: Financial Times - portál předního britského deníku Financial Times
Zobrazit přehled článků ze zdroje Financial Times