Podnikatelky: Jak zapudit pocit viny?

Většina žen začíná podnikat, aby získala flexibilitu nutnou ke zvládání rodinného života. Získat potřebnou rovnováhu není ale snadné ani touto cestou. Většina podnikatelek podstupuje denně vnitřní boj. Když pracují, cítí, že by měly být se svými dětmi. Když jsou s dětmi, myslí na práci.

Někdo tvrdí, že dokonalost lze hledat v absolutní pozornosti k dané činnosti. Pravděpodobně to však bude muž, který nechápe, že pozornost ženy je „rozdrobena“ do mnoha směrů. Jsou matky, manželky, přítelkyně, sestry, kuchařky, uklízečky a seznam by mohl pokračovat. Mají pocit, že jsou stále ve shonu, cítí vinu, že nedávají ničemu a nikomu pozornost, kterou by daly, kdyby měly více času. Co mají tedy dělat?


Autoři knihy „Mommy Guilt: Learn to Worry Less, Focus on What Matters Most and Raise Happier Kids“ tvrdí, že se řešení točí kolem sedmi principů:


- Musíte být ochotna nechat některé věci "plavat".

- Rodičovství není soutěživý sport.

- Těšte se na budoucnost a „větší obraz věcí“.

- Naučte se, kdy a jak prožívat jednotlivé okamžiky.

- Zvykněte si říkat „ano“ častěji a být schopna obhájit si své „ne“.

- Naučte se smát, zvlášť, když jste se svými dětmi.

- Vyčleňte si čas na zábavu v rodinném kruhu.


Namísto toho, byste se trápila tím, čeho jste v daný den nedosáhla, se radujte z toho, co jste udělala. Je důležité umět si určit priority. Když pracujete, udělejte maximum proto, abyste práci věnovala plnou pozornost a když jste s dětmi, nemyslete na práci. Proměňte pocit viny na vděčnost a děkujte za příležitost vést stimulující firmu a vychovávat svou rodinu.

-av-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com