Podnikáte v chaosu?

Ředitel Fordu naříká, že způsob, jakým jeho firma podniká, přestává vydělávat peníze. A není sám. Podobný scénář je pro dnešní dobu typický. Ve většině případů si manažeři nejsou jisti, jak má vypadat nový model, ale jsou si jisti, že i ten nebude mít dlouhou životnost. Jak často se firemní model musí v dnešní době měnit?

Větší riziko

Z pohledu firmy je dnešní svět vírem měnícího se trhu, technologií, zákazníků a produktů. Tlak na vedoucí pracovníky je téměř hmatatelný a fluktuace roste. Management v chaosu se stal centrálním problémem firem v mnoha oborech. Je to nesnáz, která vyplývá z povahy dnešní ekonomiky. Řešení vyžaduje přeškolení v postoji, nikoliv v dovednostech. Problém není ani tak ve firemní strategii nebo manažerské struktuře, ale spíše se dotýká lidské povahy a reakcí na změny.

Houpání základy

Firmy, které přišly na to, jak přežít v chaosu, získaly cenné lekce. Paradoxně někdy radikálně ztrácí kontrolu. Digitální revoluce navíc podnikání chaotizuje pohybem informací a síly směrem k zákazníkovi.

Vedeme vnitřní válku

Firmy, které prosperují v tomto nehostinném prostředí tak činí mnoha způsoby. Nejextrémnější příklad je pravděpodobně brazilská firma Semco, kde nejsou definované prakticky žádné pozice, pracovníci si sami určují pracovní dobu a vedení si vybírají hlasováním. Možná váš podnik takhle fungovat nemůže, ale decentralizace a anti-řízení stále častěji charakterizují úspěšné firmy současnosti.

Genová terapie

Firmy nejsou sbírky aktiv. Jsou to skupiny lidí. A přestože se firmy rapidně mění, člověk se zhruba v posledních 10 000 letech příliš nezměnil. Nejhůře zvladatelné problémy spojené s řízením chaosu se netýkají struktury firmy nebo identifikace správného budoucího modelu. Jsou to čistě lidské problémy, které jsou o tom, jak přimět lidi, aby přijali nové vzorce chování. I ty nejvážnější problémy se dají řešit poměrně jednoduše: Řekněte sbohem starým způsobům. Opuštění „včerejška“ je ale nelehké. „Včerejšek“ je pohodlný a skutečnost, že kdysi fungoval, podněcuje naději, že by opět mohl. To, že naše skvělá firemní intuice má možná kratší život, než jsme si ochotni připustit, nás nemusí trápit. S tím, jak změna přichází rychleji, firmy vznikají a zanikají rychleji, se vylepšují služby zákazníkům, investorům a zaměstnancům. Pokud má toto být revoluční doba, bylo by nerozumné myslet si, že změn nebude třeba. Je jen nutné najít vůli se s tím vypořádat.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com