Po stopách jeskynních lidí k větší výkonnosti a pohodě

Lidské bytosti se možná vyvinuly v průběhu staletí, avšak mnoho z našich základních potřeb pro zdravý život zůstalo nezměněno: spánek, jídlo, sluneční světlo, fyzická aktivita, kontakt s ostatními lidmi. Ačkoliv moderní vybavení učinilo náš život mnohem pohodlnějším, naše těla se ve skutečnosti v průběhu let tolik nezměnila. To vede k anomální situaci, ve které nám naše touha po pohodlí a komfortu v zásadě ubližuje - jak v nadměrné konzumaci nezdravého jídla, tak nedostatku fyzické aktivity včetně obyčejné chůze.  

Ilustrační snímek

Chris Bailey, experimentátor v oblasti produktivity, se rozhodl napodobit životní styl jeskynního muže v kontextu 21. století. Jeho cílem bylo především zjistit, jaký vliv bude mít tento pokus na jeho energii a výkon. Poznatky ze svého experimentu popsal na serveru alifeofproductivity.com.

Jeden měsíc jako pračlověk

V průběhu měsíce dubna vypadal průběh experimentu následovně:

  • Strava. Jednalo se převážně o maso a nezpracovanou zeleninu. Žádné prefabrikované potraviny, cukr nebo alkohol nebyly v průběhu požívány.
  • Spánek. Bailey spal na podlaze pouze na cvičební podložce.
  • Činnost. Minimálně dvě hodiny na denním světle bez ohledu na povětrnostní podmínky.
  • Pohyb. Stejně jako dávní lovci při hledání potravy ušel v průměru každý den devět kilometrů.
  • Chůze naboso. Jediný ústupek nastal v tomto případě v polovině měsíce, kdy přešel z bosé chůze na běžeckou obuv.

Výsledky

Bailey připouští, že v prvních dnech experimentu trpěl změnami nálad. Na konci prvního týdne si nicméně začal všímat několika změn k lepšímu. V týdnech, které následovaly, pak zažil značné zvýšení své energetické hladiny a celkového pocitu pohody – fyzické i psychické. Chůze devět kilometrů denně vedla k většímu sociálnímu kontaktu a dopady zdravější stravy se začaly velmi rychle projevovat. Dvě hlavní zjištění lze tedy shrnout takto:

  • Více energie. Kombinace lepších stravovacích návyků - což vedlo k tříkilovému úbytku váhy - a více času stráveného venku vedly ke zvýšení energie a psychické rovnováhy. To zase znamenalo lepší soustředění a zvýšení produktivity.
  • Méně stresu. Zběsilé tempo moderního života vede ke značné psychické zátěži. Lépe se vyrovnáme s tlakem, pokud se zabýváme fyzickou aktivitu, což nám umožňuje lépe usměrňovat náš stres a dokonce ho využít jako užitečnou zbraň.

Bailey dochází k závěru, že i když nemůžeme ovlivnit evoluci, můžeme se jí přizpůsobit a pracovat s ní v náš prospěch, a tak vést spokojenější život.

-bn-

Zdroj: A Life of Productivity - web Kanaďana Chrise Baileyho
Zobrazit přehled článků ze zdroje A Life of Productivity