Plnit úkoly neznamená být produktivní

Ilustrační snímek

Vysoce výkonní lidé rádi dokončují své úkoly a škrtají položky ve svých seznamech úkolů. Mnohdy se jim však stává, že ve snaze vše dokončit ve skutečnosti ztrácejí produktivitu. Chcete-li ujistit, že to není váš případ, přečtěte si následující seznam typických činností, které připravují výkonné zaměstnance o produktivitu. Pokud se vás některé z nich týkají, je na čase udělat krok zpět a znovu si nastavit priority.

Chcete mít prázdnou e-mailovou schránku

Snažíte se odpovědět všem na všechno. Pokud ale neustále řešíte e-maily, něco je špatně. Až budete mít příště nutkání otevřít e-mail, zkuste si místo toho otevřít svůj seznam prioritních úkolů.

Příliš vše zkoumáte

Příliš mnoho informací ve skutečnosti brání věcem v dokončení. Sbírat informace je důležité, nikoli však na úkor rozhodování a praktického konání.

Zabýváte se úkoly s minimálním smyslem

Pokud něco děláte každý den a nemá to přímý vliv na určitý váš dlouhodobý cíl, není třeba psát si to do seznamu úkolů.

Máte slabé konce týdne

Většina lidí začíná týden silně a končí slabě. Týden byste měli končit plánováním následného týdne. Zajistíte si tím konzistentnější pracovní náplň na všechny dny.

Měníte způsoby řízení svých úkolů

Chvíli používáte tužku a papír, chvíli jeden online systém a po chvíli zase druhý. Zbytečně si věci komplikujete. Snažte se držet jednoho systému.

Necháte se pohltit internetem

Ztrácíte čas návštěvami sociálních sítí a jiných nepracovních stránek. Zde není co dodat. Nainstalujte si do prohlížeče doplněk, který vám tyto stránky zakáže nebo vám alespoň bude jasně ukazovat, kolik času na nich trávíte.

Chcete udělat všechno najednou

Při sestavování seznamu úkolů se snažte být realističtí. Neplánujte si více než tři až pět priorit na den. Snažit se zvládnout vše, co máte napsáno, najednou, nemá smysl.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report