Pivo všech barev a chutí

Pro milovníky piva byl vždy základem a často jediným požadovaným tvůrcem chuti jejich oblíbeného moku chmel. Bez chmelu by pivo ani nemohlo existovat, to ale neznamená, že nemůže mít různé příchuti. V mnoha částech světa se speciálně ochucované pivo prodává na zavedených trzích. Jmenujme například belgické ovocné či skotské vřesové pivo. Pivovary v dnešní době uvažují o ochucených pivech stále více, aby přilákaly nové zákazníky. Nezřídka se proto setkáme v pivem, které chutná po vanilce, hřebíčku, zázvoru, ale i banánu. Populární jsou také míchané nápoje s obsahem piva.

Ochucené pivo se ve světě prosazuje lépe jako doplněk jídla. Lehké příchutě, jako je citron, se výborně hodí k rybě nebo bílému masu. Silnější, kořeněná piva naopak doplní tradiční masové pokrmy a ovocná či vanilková piva poslouží jako dezert. Dalším důvodem pro zavádění ochucených piv je získání většího počtu zákazníků ženského pohlaví. Pivovary však na druhou stranu kvůli výrobě ochucených piv musí čelit technologickým problém. Kvalitně ochucovat lze například jen piva, které nejsou kalná.

-kk-
Zdroj: Brewers Guardian - Britský magazín o pivu a pivovarnictví.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Brewers Guardian