Pět tipů, jak připravit ambiciózní, ale realistický plán pro váš tým

Plánování a nastavování cílů je jedním z nejdůležitějších poslání manažera. Málokdo ale umí trefit onen ideální plán. Ten by totiž měl být motivační a ambiciózní, ale zároveň realistický a dosažitelný. Jak správně nastavit svému týmu plán a jak pro něj nadchnout jeho členy? To vám prozradíme v tomto článku.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl blog Briana Tracyho.

Definujte plán s přihlédnutím k dlouhodobým strategickým cílům vašeho týmu a vaší firmy

Plán, který týmu chcete představit, by měl být v souladu s dlouhodobým směřováním a s prioritami jak vašeho týmu, tak i vaší firmy. Neměl by být nijak v opozici s tím, jakým směrem se váš tým vyvíjí, a nemělo by se jednat o žádný nečekaný nebo šokující nový cíl, který na vaše podřízené přistane z čistého nebe.

Cíl definujte konkrétně, v objektivně měřitelných číslech

Každý cíl by měl být objektivně měřitelný. Měl by být poměrně jasně definovaný a snadno pochopitelný. A především by mělo být jasné, jestli tým daného cíle už dosáhl nebo ne. Definujte tedy váš plán pomocí měřitelných, specifických kritérií.

Zapojte do přípravy plánu i členy vašeho týmu

Někteří manažeři dělají tu chybu, že si cíle týmu připravují kdesi v ústraní a pak s velkou parádou svůj plán týmu představují. Každý plán pro tým (a především se to týká dlouhodobých cílů) by ale měl být předem důkladně probíraný se členy týmu a měl by být založený na datech a na zpětné vazbě, které řadoví členové týmu manažerovi poskytují.

Rozdělte cíl do menších, dosažitelných milníků

Každý plán, a především ten ambiciózní, by měl být rozdělený do dílčích, snadněji dosažitelných úseků. Když týmu odprezentujete svoji vizi, ale nedoplníte k ní milníky, po kterých se k této vizi dostane, dost možná se dočkáte nepochopení a zbytečných obav.

Průběžně monitorujte průběh a případné odchylky a problémy řešte ihned

Jakmile spustíte svůj plán, musíte důkladně monitorovat průběh celého procesu a průběžně zjišťovat, jak si váš tým vede. A pokud je to nutné, musíte případné odchylky a problémy řešit ihned, dokud zásadně nenaruší naplánovaná postup.

 

-mm-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com