Pět smrtelných hříchů při videohovoru

Komunikace online má svá specifika i svoji vlastní etiketu. A s rozšířením komunikace na dálku je dobré si připomenout, jaké zvyky a nepsaná pravidla se uplatňují při videohovorech. Zde je pět smrtelných hříchů, kterých se můžete při videohovoru dopustit.

Ilustrační snímek

Externí monitor

Externí monitor je skvělá věc, která vám pomůže pracovat efektivněji a mít umístěnou obrazovku v té správné poloze. Podle Forbesu ale platí, že pokud se díváte na videohovor na externím monitoru, zatímco webkameru máte v jiné poloze, bohužel se pak nedíváte do kamery a díváte se jinam. Neudržujete tedy oční kontakt a to nepůsobí dobře ani v běžné komunikaci, ani v té přes videohovor.

Čtení e-mailů nebo psaní při videohovoru

Ač si myslíte, že jste při čtení e-mailů, práci a psaní při videohovoru nenápadní, ostatní účastníci vidí, jak vám těkají oči, a moc dobře ví, že se věnujete něčemu jinému. Je to ekvivalent situace, kdy byste seděli na standardním jednání a místo komunikace s druhými seděli nad počítačem a psali.

Dívání se na telefon

Tím, že nesedíme s ostatními v jedné místnosti, máme tendenci během schůzky přes video brát častěji do ruky telefon a pracovat s ním. Opět ale platí, že ostatní účastníci si toho všimnou (protože se díváte jinam) a budou to brát jako signál, že vás probíhající interakce nezajímá.

Zapnutý mikrofon

Nechávat si neustále zapnutý mikrofon, i v situacích, kdy nemluvíte, je problematické z několika důvodů. Zaprvé se ve vašem prostředí mohou vyskytnout nečekané zvuky, které můžou komunikaci narušit. Zadruhé je více slyšet, pokud třeba zároveň píšete na klávesnici. A zatřetí, pokud si zapomenete vypnout mikrofon, můžete se dopustit faux-pas ve chvíli, kdy na to zapomenete a začnete třeba komunikovat s někým, kdo vejde k vám do místnosti.

Jídlo

Ani při jednání tváří v tvář byste najednou nevytáhli svačinu a nezačali jíst. Ta samá pravidla by měla platit i ve chvíli, kdy vás od druhého člověka dělí velká vzdálenost. Pít je samozřejmě normální (jen si dejte pozor, ať si vodu nebo kávu nevylejete do klávesnice), ale jídlu byste se měli vyhnout.

 

-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com