Pět signálů, že si berete svoji práci příliš osobně. A že byste s tím měli něco dělat.

Práce zabírá velkou část našich životů. Trávíme v ní často více jak třetinu z každého dne. S kolegy se často stýkáme častěji než s některými členy své rodiny a někdy je těžké práci oddělit od svého soukromého života. Pokud si ale svoji práci berete příliš osobně a nosíte si jí domů (ať už doslova nebo abstraktně), jedná se o problém. A ten by dříve nebo později mohl vést k frustraci, vyhoření nebo snížení kvality vašeho nepracovního života. Zde je pět signálů, podle kterých poznáte, že svoji práci berete příliš osobně a vážně a že byste si měli nastavit pevnější hranice mezi pracovním a osobním životem.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server Harvard Business Review.

Kritiku v práci si berete příliš osobně

Práce a pracovní záležitosti by se nikdy neměly brát příliš osobně. Pokud vás někdo v práci kritizuje či po vás něco chce, měli byste to vždy brát v klidu. Jako obchodní transakci. Nikoliv jako něco osobního.

Zanedbáváte rodinné povinnosti na úkor své práce

Typickým znakem toho, že si práci berete až příliš osobně, je dlouhodobé zanedbávání svých koníčků, rodinných povinností a soukromého života na úkor pracovních úkolů, které navíc děláte nad rámec svých povinností.

Pracujete až příliš často po večerech

Může se stát, že někdy musíte pracovat přesčas. Třeba když se blíží uzávěrka, čeká vás důležitý deadline nebo se vyskytl nějaký problém. Pokud ale do noci vysedáváte nad prací pravidelně, i během svého volna, jedná se o známku toho, že máte k práci až nezdravý vztah.

Problémy v práci příliš ovlivňují vaši psychiku mimo ni

Stává se vám, že i po práci přemýšlíte nad problémy, které vás trápí v kanceláři? Nemůžete se soustředit nebo jste podráždění ve svém soukromí kvůli pracovním problémům? Pak je něco špatně a měli byste si lépe nastavit hranici mezi prací a soukromým životem.

Identifikujete sebe sama skrz vaši práci

I když je práce v našich životech důležitá, nemělo by se jednat o jedinou věc, která vás definuje. Pokud vnímáte svoji práci jako nejdůležitější věc ve svém životě, skrz kterou se i identifikujete, může se potenciálně do budoucna jednat o problém.



-mm-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review