Pět rad, jak navodit pozitivní pracovní atmosféru

Nepřátelské prostředí a dusno jako před bouří. Taková atmosféra by měla zůstat leda na bojišti. Jak se ale bránit, pokud negativita prostupuje vaši kancelář? Business server U. S. News nabízí návod, jak nepodlehnout a vytvořit přátelské pracovní prostředí.

1. Nenechte se ovlivnit

Snad každý máme ve svém týmu nějakého pesimistu, který na každé situaci hledá jen to špatné. Nenechte se ovlivnit negativní náladou a nehledejte problémy. Zaměřte se raději na řešení a společné cíle. Pokud je třeba řešit nějaký problém, řešte jej týmově s ohledem na společný záměr.

2. Projevte uznání jako první

Každý potřebuje občas slyšet slova chvály za svůj pracovní přínos. Bohužel v mnoha společnostech je taková zpětná vazba nedostatková. Jednejte iniciativně a projevte uznání svým kolegům jako první.

3. Posilujte vzájemnou důvěru

Jestliže si vaši kolegové v týmu vzájemně nevěří, jak je pak možné vytvořit pozitivní atmosféru na pracovišti? Věřte svým kolegům, že jsou schopní a kompetentní. Oni vás podpoří natolik, nakolik vy podpoříte je.

4. Poznejte se navzájem

Mají vaši kolegové děti? Bydlí v rodinném domku nebo také hrají rádi squash? Snažte se své kolegy poznat o něco blíže a podpořit vzájemné vztahy. Trávíte přeci spolu na pracovišti mnoho hodin vašeho času nebo ne? Jsou to také lidé, nejen zaměstnanci firmy XY. Možná se pak na ně po víkendu budete více těšit.

5. Projasněte pracovní prostředí

Pokud pracujete v malé tmavé a neútulné místnosti s jedním malým oknem do dvora, není divu, že myslíte a jednáte negativně. Namísto toho si vytvořte si pozitivní atmosféru. Pověste na zeď obrázky, doneste fotografie, květiny, pusťte si rádio a protřiďte si věci na stole, které mají tendenci se hromadit. Vidíte jak se fyzický prostor, ve kterém musíte trávit pracovní dobu, rozjasnil?

Nezapomeňte, že každý z kolektivu utváří pracovní atmosféru. Jste ten negativní nebo pozitivní?

-bn-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report