Pět překážek k rovnováze

Dosažení rovnováhy mezi prací a soukromím není jednoduché. Mělo by totiž vycházet z vědomého rozhodování o vlastních hodnotách a způsobu života.

To, co děláme, je často ovlivňováno mýty o tom, co je vhodné, uskutečnitelné nebo žádoucí. Tyto mýty vymezuje kulturní a společenské prostředí, které nám často dává pocit, že máme méně na výběr než ve skutečnosti. Článek shrnuje ty nejčastější mylné představy.

- Navazujeme na dřívější rozhodnutí v rozporu s našimi povinnostmi. Povinnosti nás často tíží a zapomínáme, že máme také odpovědnost k sobě. Je proto třeba mít neustále přehled o tom, jak chceme žít a zakomponovat jej do svých povinností k ostatním s ohledem na respekt k sobě.

- Popíráme své právo volby. Většinou to děláme ze strachu ze změn. Neměli bychom ale žít život diktovaný druhými a být jen pasivními pozorovateli.

- Ztrácíme přehled o tom, co nás inspiruje k překování překážek. Každodenní povinnosti v práci i doma nás připravují o pocit, že můžeme vést bohatý a naplňující život. To byste neměli dopustit. Mějte stále na paměti, jak propojit pracovní a osobní život pro vás ideálním způsobem.

- Máme pocit, že nemáme právo řídit svůj vlastní život. Společenské tlaky nás vedou k přesvědčení, že musíme plnit určité věci, protože si to přejí jiní. Nemusíme však pro ostatní dělat všechno. Každý by se měl rozhodnout sám, co bude dělat a převzít za to odpovědnost.

- Chybí nám energie ke změnám a novým věcem. Nechat se pohltit rutinou je snadné. Ztrácíme pak pocit síly, přichází rozčilenost s nuda. Změna vždy začíná zájmem o řešení problémů.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com