Pět manažerských pouček od miliardáře Marka Cubana

Mark Cuban je americký podnikatel, miliardář a filantrop. Založil platformu Broadcast.com, kterou v roce 1999 prodal společnosti Yahoo za 5,7 miliard amerických dolarů. Dnes vlastní baseballový tým Dallas Mavericks a je spoluzakladatelem společnosti Cost Plus Drugs, která si klade za cíl snížit v USA cenu léků na předpis. A my si dnes řekneme, jaký je jeho recept na úspěch v podobě pěti pouček pro podnikatele a manažery.

Ilustrační snímek

Tyto tipy Marka Cubana vychází z rozhovoru, který tento podnikatel dal blogu Business Know-How.

Poučka č. 1: Pomáhejte lidem

Zní to možná banálně, ale manažer musí být někdo, kdo umí ostatním pomáhat. Musí být ochoten naslouchat jak zákazníkům, tak i podřízeným, a musí být ochoten jim pomoci s jejich problémy, aby mohli naplňovat svoje vize, aby mohli efektivně pracovat a aby byli spokojení.

Poučka č. 2: Naučte se řešit problémy

Manažer nesmí před problémy uhýbat. Naopak, musí je řešit, a to efektivně. Dobrý manažer i podnikatel musí umět řešit problémy a musí se umět rychle rozhodovat. A to i v záležitostech, které se týkají celého týmu

Poučka č. 3: Naučte se věřit svému týmu

Manažer bez týmu je jenom řadový pracovník. Dobrý manažer musí umět svému týmu věřit a musí mu efektivně a s důvěrou delegovat práci i rozhodovací pravomoci.

Poučka č. 4: Nebojte se nových věcí, kterým nerozumíte

Podnikatelé a manažeři nesmí setrvávat ve statusu quo. Musí se zajímat o nové věci, o novinky a o nejnovější vývoj. Nové věci, kterým nerozumíte, musíte vnímat jako příležitost. A ne se jim konzervativně bránit.

Poučka č. 5: Pamatujte, že v diverzitě je síla

Čím větší panuje v týmu různorodost, tím flexibilnější a efektivnější daný tým je. Pamatujte, že v diverzitě je síla, a snažte se proto mít ve svém týmu co možná nejpestřejší skupinu osobností, přístupů a názorů.



-mm-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How