Pět kroků k rozvoji emoční inteligence

Stále více lidí se zdá být nespokojeno se svou prací, životem a nedosahuje svých met. Také jsou nejistí v oblastí vztahů a žijí v neustálém vnitřním nepohodlí.

Díky rozvoji emoční inteligence začnete objevovat řadu otázek a vír, které řídí vaše chování, zapříčinily vaše současné okolnosti a drží vás zpátky, aniž byste si to vůbec uvědomovali.


Existuje pět kritických faktorů:


- Znát svůj svět. Znát realitu fyzického vesmíru, ve kterém žijete. Jak reálný je? Jakou roli hrajete v jeho vytváření a co vidíte mimo sebe? Svět je velmi prchavé místo, které je neustále tvořeno myšlenkami jednotlivců a kolektivů. Když si to neuvědomujete, nutí vás to jít životem jako oběť externích okolností. Uvědomění vám umožní vytvářet svou zkušenost.


- Znát sebe. Je o uvědomění si toho, co řídí vaše chování a co vás skutečně motivuje. Abyste se opravdu poznali, je důležité zjistit přesně způsob, jakým na svět nahlížíte a jak vidíte svůj život a vztahy. Objevte o sobě nejzákladnější pravdy o síle svých vír a jak velký na vás mají vliv (ať už si toho jste nebo nejste vědomi) na vytváření toho, co vidíte kolem sebe. Je dobré znát, čeho si ceníte.


- Osvoboďte se. Znát sebe znamená ponechat si to, co vám slouží, a zbavit se toho, co ne. Je skvělé umět dát „k ledu“ obavy, frustrace, negativní myšlenky a víry, které omezují, co si umožníte udělat, čím být a co mít. Musíte chtít svobodu víc, než být připoutáni k vašemu příběhu, okolnostem a vaší bolesti. Osvobození je o tom, odkrýt přírodní zdroje, které máte a navrácení se do přirozeného stavu otevřenosti. Je potřeba být připraven se sledovat a prožívat současnost ve svém přirozeném stavu.


- Buďte sami sebou. Být sám sebou znamená odebrat masku vašeho ega, vašich „programů“ a vstup do přirozeného stavu. Nejmocnější tvůrce jste, když jste prostě sám sebou a to znamená mít důvěru, kterou máte ve své logické uvažování, mysl a intuici. Také znamená být nezávislý a svobodný názorů jiných. Potřebujete objevit přirozený stav, spojení s tou částí sebe, která se nikdy nezměnila.


- Vytvořte se. Pouze, když jste zvládli kroky 1 – 4, můžete jít "dál" a zeptat se: Čeho opravdu chci dosáhnout a kam směřuji? Je v pořádku chtít dostatek všeho možného, ať už je to spojené s penězi, vztahy, zdravím, zábavou, duchem nebo čímkoliv jiným. Největší lež, ve které žijeme je, že je chybné chtít něco pro sebe. Pokud nejste šťastni, co jste platní jiným lidem? Potřebujete systém, který vás udrží zacílené na výsledky, napojené na váš interní kompas a umožní vám být sami sebou.

 

Ve finále se snažte plně ovládat a být odpovědni za své víry a myšlenky. Prostřednictvím rozvoje emoční inteligence můžete vidět, jak víry, myšlenky a pocity, které máte na konzistentní bázi, mají zásadní vliv na vaše schopnosti tvořit své okolnosti.

-av-

Zdroj: Knowledgeboard.com - americký portál věnovaný tématu správy znalostí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Knowledgeboard.com