Pět důvodů, proč je k výkonu manažerské funkce potřeba zdravé sebevědomí

Člověk, který si vůbec nevěří a který nemá ani víru ve své dovednosti a schopnosti, nemůže být nikdy dobrým manažerem. Dobrou zprávou nicméně je, že zdravému sebevědomí se do určité míry dá i naučit. Proč je nutné, aby člověk, který chce vést ostatní, disponoval dostatečně vysokým, i když stále zdravým sebevědomím?

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na webu Time Management Ninja.

Schopnost prodat sám sebe a stát se manažerem

Prvním důvodem je nutnost vůbec úspěšně projít výběrovým řízením na manažerskou pozici. Člověk, který se chce stát vedoucím týmu, musí umět sám sebe dobře prodat. Pokud nemáte dostatečné sebevědomí a nedovedete své přednosti adekvátně prezentovat svému okolí, bohužel se vám může snadno stát, že nenaplníte svůj kariérní potenciál.

Schopnost nadchnout tým do určité vize

Jedním z klíčových úkolů manažera je představit svému týmu společnou vizi a nadchnout do ní své podřízené. To nebudete schopni úspěšně udělat, pokud tuto vizi nepodáte dostatečně přesvědčivě a sebevědomě.

Identifikace příležitostí a jejich využívání

Člověk, kterému chybí sebevědomí, často nevyužívá příležitostí, které se mu naskytují. Je totiž vždy na pochybách, jestli je dost dobrý, a má tak malou víru ve své dovednosti, že se do žádných větších akcí radši nepouští. Pokud se tohoto chování dopouští manažer na úrovni celého týmu, představuje to velký problém nejenom pro něj, ale i pro jeho podřízené.

Inovace a kreativita

Aby se manažer i jeho tým posouvali neustále dále, musí mít pozitivní přístup ke změně a musí být inovativní a kreativní. Všechny tyto vlastnosti jsou ale spojené s určitým sebevědomím – člověk, který je neustále na pochybách, totiž raději setrvává ve statusu quo.

Vytvoření bezpečného a komfortního prostředí pro podřízené

Vedoucí týmu musí vyzařovat určitou jistotu. Musí být oporou pro své podřízené, zvláště v kritických situacích, a členové jeho týmu musí vidět, že jejich manažer, který je u kormidla, celý tým vede sebevědomě a s jistotou. Pokud vám tedy chybí sebevědomí, podepíše se to i na psychickém rozpoložení a jistotě vašich podřízených.

 

-mm-

Zdroj: Time Management Ninja - praktické tipy pro řízení času
Zobrazit přehled článků ze zdroje Time Management Ninja