Pět dobrých důvodů, proč se nevyplatí být příliš optimistický manažer

Efektivní a inspirativní manažer nesmí být pesimista, nesmí být takzvaný „morous“ a musí mít pozitivní náhled na svět. Ale nic se nemá přehánět. Co když máte až příliš růžové brýle a vidíte vše až přehnaně optimisticky? Pak budou trpět nejenom vaše kariérní vyhlídky, ale i váš tým a jeho produktivita. Zde je pět dobrých důvodů, proč nesmí být manažer až přespříliš optimistický.

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na webu ManagementToday.co.uk.

Neschopnost poučit se z chyb

Schopnost (a ochota) učit se z chyb je jednou ze základních prerekvizit úspěchu. Vy ani váš tým se nemůžete vyvíjet, posouvat a zlepšovat, pokud nejste schopni identifikovat, kde jste udělali chybu a jak se jí příště můžete vyhnout. Příliš optimističtí lídři chyby moc neřeší, nebo je ani nevidí, a rozhodně z nich nevyvozují dostatečné důsledky a ponaučení.

Podceňování nebo ignorování rizik

Řízení rizik je u projektů a u vedení týmu alfou a omegou úspěchu. Pokud má manažer příliš růžové brýle a rizika ignoruje, bude tým dlouhodobě strádat a zbytečně se ochuzovat o dobré výsledky.

Ztráta důvěryhodnosti

Být příliš optimistický znamená mít nerealistický přístup. Na odhad a názory přehnaného optimisty se nedá spoléhat – a proto dotyčný ztrácí kredibilitu a důvěryhodnost v očích kolegů, nadřízených i podřízených.

Nerealistická očekávání

S přehnaným optimismem se pojí i nereálné vyhlídky. Příliš optimističtí vedoucí tak po svých podřízených často chtějí nemožné, protože nejsou ochotni uznat rizika, překážky a omezení, které do úspěšného dosažení cíle mohou zasáhnout.

Neschopnost flexibilně reagovat

Všechny výše uvedené body pak vedou k jedinému výsledku – příliš optimistický vedoucí je odtržen od reality a on i jeho tým nejsou schopni efektivně reagovat na změny a na vyhlídky, které se s jejich prací pojí.



-mm-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today