Pět cviků, díky kterým posílíte svoji sebekontrolu

Sebekontrola je schopnost nepodléhat svým emocím, rozhodovat se racionálně za každých okolností a mít pod kontrolou své duševní pochody. Tedy jednat aktivně, nikoliv reaktivně. Vysoká míra sebekontroly je také nutnou prerekvizitou pro vysokou psychickou odolnost. Z těchto důvodů je zřejmé, že vybudovat a udržet si schopnost sebekontroly by měl být jeden z klíčových úkolů jakéhokoliv manažera. Zde je pět tipů, jak posílit vlastní sebekontrolu.

Ilustrační snímek

Pozice nezaujatého pozorovatele

Podle business blogu American Express je vhodné trénovat duševní rozpoložení tzv. nezávislého pozorovatele. Když se kolem vás děje určitá stresová situace, díky které hrozí, že ztratíte sebekontrolu, zkuste si příště vsugerovat, že se věc neděje vám, ale někomu jinému, a že vy celou věc akorát pozorujete zpovzdálí. Budete tak schopni lépe racionálně uvažovat.

Nastavení jasných cílů

Když máte motivaci jít si za určitým cílem, budete lépe odolávat nástrahám a stresům, které vás na cestě za tímto cílem potkají. Vámi nastavené cíle ale musí být jasné, měřitelné a exaktně definované.

Spánkový režim

Pravidelný a kvalitní spánek napomáhá regeneraci mozku a zvyšuje vaši psychickou odolnost. Tím také napomáhá sebekontrole, kterou naopak člověk ztrácí, pokud je unavený a má dlouhodobý spánkový deficit.

Znalost vašich spouštěčů stresu

Stresory, tedy spouštěče stresu, jsou u každého člověka jiné. Uvědomte si, jaké situace a impulzy ve vás spouští reakce, díky kterým ztrácíte sebekontrolu, a poté se pokuste tyto stresory eliminovat, případně si při další příležitosti alespoň uvědomit, proč máte takovou reakci, jakou máte.

Automatizace rozhodovacích procesů

Jedním z problémů moderní doby je únava z rozhodování. Ta nastává, když dotyčný člověk musí činit tolik rozhodnutí, že začne být po čase kognitivně přetížen a jeho mysl se proti tomu začne vzpouzet. U manažerů je řešením automatizace rozhodovacích procesů. Nastavte určitá dlouhodobě platná pravidla, která vás při rozhodování zastoupí, a snižte tak počet rozhodnutí, která během dne musíte dělat.

 

-mm-

Zdroj: Business Class blog American Express - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Class blog American Express