Pět charakteristik egoistického vedoucího

Sebevědomí a schopnost vést ostatní jsou jistě důležitými vlastnostmi každého vedoucího. Pokud ale zdravé sebevědomí překročí až do zbytnělého ega, je to problém. Egoistický vedoucí totiž nedokáže dobře motivovat a inspirovat své podřízené a natolik se stará o svoji vlastní sebeprezentaci a neomylnost, že tím trpí produktivita celého týmu. Nejste i vy přehnaně egoističtí? Jak vypadá egoistický manažer? Zde je pět charakteristik, podle kterých poznáte vedoucího s příliš velkým egem.

Ilustrační snímek

Tento seznam přinesl web Entrepreneur.com.

Nikdy neřekne „nevím“

Egoista nikdy nepřizná, že něco neví. Naopak – myslí si, že jedině on zná na všechno správnou odpověď, a přiznání, že něco neví nebo neumí, bere jako ukázku slabosti. Tento přístup ale bohužel nevytváří v týmu zdravou atmosféru, nepodporuje rozvoj a učení zaměstnanců a může způsobit nemalé škody ve strategickém rozhodování o celém týmu.

Uznává jenom jeden pracovní styl

Příliš namyšlený manažer uznává jeden jediný pracovní styl – a to ten svůj. Proto protežuje podřízené, kteří jsou mu podobní, a naopak zatracuje ty, kteří pracují jiným stylem a smýšlejí jinak. Dobrý vedoucí by přitom měl podporovat diverzitu a měl by uznávat i ty kolegy a podřízené, kteří pracují poctivě a efektivně, byť jiným způsobem, než on sám.

Nikdy nikoho nepožádá o pomoc

Spolupráce je pro úspěch skupiny zcela klíčová. Pokud sám manažer nejde příkladem a nikdy nikoho nepožádá o pomoc, nevysílá to vůči týmu žádný dobrý signál. Problém u egoistických vedoucích je v tom, že žádost o výpomoc vidí jako selhání. A to jak u sebe, tak u svých podřízených.

Dopouští se mikro-managementu

Tím, že je egoistický vedoucí přesvědčen, že jedině on je schopen pracovat efektivně a že on za všech okolností dosáhne dobrého výsledku, většinou má sklony k mikro-managementu svých podřízených. Hlídá každý jejich krok, řeší každý drobný přešlap a nenechává zaměstnancům dostatečně volné pole působnosti pro jejich práci.

Není součástí týmu, ale stojí nad ním

Egoistický vedoucí není lídrem týmu v pravém slova smyslu. Není totiž součástí týmu, ale stojí nad ním. Nepřináší podřízeným inspiraci a pochopení, ale pouze autoritativní vedení. Potenciál týmu jako celku díky tomu zůstává nevyužitý. Dobrý vedoucí je lídrem v dobrém slova smyslu, je součástí týmu a podporuje jej i v těžkých časech.

 

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com